19.3.12

Opinions sobre els primes i el dèficit de tarifa*


Les renovables aporten estalvis, no sobrecostos
[El directiu d’Acciona] va dir que el sector de les renovables “no és el principal motor de la generació del dèficit de tarifa”, en assegurar que només representen el 8% dels costos totals del sistema. Segons les dades, mentre que les renovables van contribuir al sistema amb un estalvi de 3.899 milions d'euros des del 2009, les elèctriques convencionals van sumar un cost de 4.900 milions
Redacció i agències, Acciona ajorna totes les inversions de renovables a Espanya, La Vanguardia 28-02-2012

Solucions d’Endesa
Endesa (...) va oferir les receptes per reduir el dèficit de tarifa elèctric a Espanya. La proposat més noca és, sens dubte, que l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) participi en el finançament i que substitueixi el Tresor, entitat que fins ara titulitzava el deute.
La seva idea és que l'ICO sol·liciti un préstec de 9.000 milions al Banc Central Europeu (BCE), xifra que coincideix amb els drets de cobrament que els elèctriques tenen ara als balanços procedents del dèficit tarifari elèctric. Per fer-ho (...) el BCE hauria de proporcionar el préstec a l'ICO a un tipus d'interès de l'1% a tres anys (...). Posteriorment, ja fora de l'entorn de les elèctriques, l'ICO podria fer servir aquest préstec “per introduir liquiditat i finançar les empres que sol·licitin crèdits”.
Les últimes col·locacions del Tresor a través dels Fons d'Amortització del Dèfict Elèctric (Fade) s'han dut a terme l 6%, amb la qual cosa la proposta que ha ofert Endesa vol rebaixar el cost dell finançament. Una altra proposició que Endesa va presentar ahir és elevar un 10% la part regulada de la tarifa de la llum (...).
La tercera iniciativa d'Endesa, no tan nova, és que s'implanti el 'cèntim verd' que gravi els carburants i, d'aquesta manera, “es reparteixi entre altres sectors energètics el cost de finançar les renovables”. Segons les xifres que faa anar l'elèctrica, amb un increment del preu dels carburants i del gas d'un 1% s'obtindrien uns 500 milions d'euros l'any.
Conchi Lafraya, Endesa demana a l'ICO que financi el dèficit de tarifa, La Vanguardia 1-03-2012.

Beneficis del dèficit de tarifa
El Fons d'Amortització del Dèficit Elèctric (FADE) ha dut a terme una nova emissió de drets de cobrament del dèficit de tarifa per un import de 236 milions d'euros, amb un interès fix anual del 6,250% i venciment el 2025. Segons consta als registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), amb aquesta col·locació se sumen ja 11.067 milions d'euros.
Efe, Deute elèctric: emissió de 236 milions, La Vanguardia 11-02-2012.

Aquest tipus d'interès sembla ser un bon negoci, comparat amb l'interès de la Generalitat o d'altres similars.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada