9.5.12

Banc verd d'inversions al Regne Unit

El Banc Verd d'Inversions (GIB en les seves sigles en anglès) és una idea pionera llançada al març de 2010 pel Govern laborista britànic i desenvolupada per la coalició de conservadors i liberals que va sorgir de les eleccions generals d'aquell any.
L'objectiu del banc és captar inversió privada per impulsar la transformació del sistema energètic britànic, per al que es requereixen unes inversions de fins a 200.000 milions de lliures (245.000 milions d'euros) des d'ara fins l'any 2020. Com? Garantir que el banc absorbirà les pèrdues inicials en la construcció i posada en marxa dels projectes, compromisos de refinançament dels projectes a llarg termini i buscar capital addicional en els mercats. És a dir, no es tracta tant d'invertir diners públics com de garantir al capital privat que les seves inversions en l'arriscat sector ecològic no produiran pèrdues.
El banc estarà dotat d'un capital inicial de 3.000 milions de lliures a compte de l'Estat i ha de tenir l'aprovació de la Comissió Europea en matèria de legislació de la Competència.
El projecte té tres fases. Una primera etapa de "incubació", ja en marxa, amb inversions directes del Govern. Una segona de "establiment" quan Brussel · les de llum verda, probablement a principis de 2013. I una tercera etapa, a partir de 2015, en què el GIB necessitareu poders per endeutar-se, sempre que s'hagin complert els objectius de reducció del dèficit públic.
El banc operarà de forma independent però d'acord amb els objectius estratègics acordats pel Govern. La seva seu estarà a Edimburg, tindrà entre 50 i 100 empleats i el seu objectiu és finançar projectes verds com a energia eòlica marítima, plantes de reciclatge i processament de residus, energia creada a partir de residus o millora de l'eficiència energètica no domèstica.
Walter Oppenheimer, El pionero Banco Verde británico, El País 29-04-2012


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada