7.5.12

El nou pla energètic de Catalunya millora els anteriors*

Les fonts renovables acaparan els sistemes de subministrament d’energia que es creïn a Catalunya els pròxims anys. El 2020, el 20,1% de l’energia total haurà de ser d’origen renovable (ara es calcula que és d’un 7%). El Govern està plenament convençut de la necessitat d’aprofitar els recursos autòctons (sol, vent, biomassa forestal) per produir electricitat i sistema d’escalfor (...). Alhora posarà tota la carn a la graella per explicar aquesta política i doblegar l’oposició local de certes plataformes ciutadanes que bloquegen alguns d’aquests projectes. L’energia nuclear continuarà tenint un paper central (més del 50% de la demanda elèctrica), però es descarta obrir més centrals nuclears.
Així ho preveu el nou Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020 que ahir va aprovar el Govern català, i en què per primera vegada s’uneix la planificació energètica indicativa i la necessitat de donar una resposta a l’escalfament global.
El pla vol multiplicar per cinc la potència eòlica i la fotovoltaica en vuit anys, mentre que s’impulsaran els projectes per aprofitar la biomassa forestal per produir electricitat i sistemes centralitzats d’escalfor. No es construirà cap central tèrmica de cicle combinat, ni tan sols l que hi havia prevista a Bescanó (...). Si es complís un escenari d’eficiència energètica, el consum d’energia es reduiria un 20,2% l’any 2020 (respecte el 2007), cosa que repercutiria en un estalvi d’uns 50 euros per persona i any.
És així com s’espera que surtin activitats econòmiques i industrials noves. (...)
La meta del pla és que l’energia eòlica passi (en vuit anys) dels 1.078 MW eòlics instal·lats a 5.153,6 MW, i que 570 MW siguin al mar. Aquest gran salt exigirà elaborar un nou mapa de planificació eòlica (a més de resoldre la paralització del pla eòlic vigent). “Si una part de la ciutadania s’hi resisteix, l’haurem de convèncer que és necessari; que hem de fer aquesta aposta; sí o sí”, diuen a la direcció general d’Energia de la Generalitat (...).
La potència fotovoltaica s’incrementarà (de 200 a 1.007 MW), si bé optaràa per l’ús de les cobertes i les teulades de les naus, i no pels camps solars al terra. També es buscarà aprofitar les àrees de més radiació solar per construir-hi plantes termosolars (...).
Encara més important és l’impuls a la producció d’electricitat i calor amb biomassa forestal, encara que la resistència local s’esquivarà fomentant plantes més petites. A més, s’intensificarà l’ús de residus urbans com aa combustible en cimenteres i altres (després d’aprofitar-ne la matèria reciclable).
El pla es proposa reduir un 20,2% la demanda total d’energia (...) i assumeix el compromís que el 10% dels carburants siguin biocombustibles (biodièsel i bioetanol).
A més, es llança el repte qu el 10% dels vehicles siguin híbrids o elèctrics (360.000 turismes, 108.000 dels quals exclusivament elèctrics), i que el 12% de les motocicletes i els ciclomotors també ho siguin. (...)
El pla suposa unes inversions de 24.608 milions d’euros, 1.790 milions de les quals corresponen a aportacions públiques. Les actuacions implicaran la creació d’uns 70.000 llocs de treball, i permetran estalviar 33.850 milions d’euros per als consumidors i uns 20.420 milions en importació de combustibles fòssils fins al 2020. (...)
La Generalitat espera obtenir uns 150 milions anuals de l’Estat en concepte d’accions de mitigació del canvi climàtic. És el 18% del que pot rebre el Govern espanyol per la subhasta dels drets d’emissió de CO2 que hauran de pagar les grans indústries a partir de l’any que ve.
Antonio Cerrillo, Renovables per terra, mar i aire, La Vanguardia 25-04-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada