7.5.12

Fukushima*

Iode radioactiu al mar
L'empresa Tepco anunciar ahir haver detectat iode radioactiu 5 milions de vegades superior als nivells legals en les aigües marines davant Fukushima. El Govern japonès va anunciar el reforç dels controls sobre els productes pesquers (...).
Els nivells d'altíssima radiació registrats pels tècnics de l'empresa que gestiona la central de Fukushima Daiichi corresponien a partícules de iode-131 i cesi-137. El grau de iode radioactiu trobat supera en 5 milions els límits legals i les mostres de cesi sobrepassen en 1,1 milions de vegades el límit permès (...). Pel que sembla, aquesta alta radiació tindria el seu origen en la filtració d'aigua contaminada procedent del reactor número 2. (...)
L'operació d'abocament de les 11.500 tones prosseguir ahir i té per objectiu deixar espai per emmagatzemar les 60.000 tones de líquid amb elevades cotes de contaminació acumulat en els edificis i soterranis dels reactors i que ara impedeixen avançar en els treballs d'estabilització i refrigeració. La idea és emmagatzemar aquesta aigua en tancs i dipòsits per a residus nuclears a la mateixa planta, a més de vaixells prestats per EUA. (...)
El Govern japonès, per la seva banda, redoblada ahir els seus esforços
per tranquil una població cada dies més desconfiada de les explicacions que rep sobre el control de la central de Fukushima Daiichi.
(...) les autoritats japoneses anunciar el reforç dels controls sanitaris sobre els productes marins (peix, marisc i algues), uns components imprescindibles de la dieta japonesa, i l'establiment d’uns límits a les dosis de radioactivitat. Una mesura inèdita.
El ministeri de Salut japonès ha imposat aquestes mesures després de detectar alts nivells de radioactivitat en alguns exemplars d'anguiles
de sorra peixos en la costa de la prefectura d'Ibaraki, al nord de Tòquio. Ha aplicat els mateixos barems que a les verdures: 2.000 becquerels/quilo per
el iode radioactiu, que pot provocar càncer, i 500 becquerels/quilo per al cesi.
Isidre Ambrós, La radiación en el mar de Fukushima supera en 5 millones el límite legal, La Vanguardia 6-04-2011.

Aturada parcial de l’abocament d’aigua radioactiva al mar
Per fi una bona notícia. Japó ha aconseguit aturar la fuita d’aigua altament radioactiva de la central de Fukushima Daiichi que es vessava al mar. De forma paral·lela, per tercer dia consecutiu, continuen els abocaments de líquid de baixa contaminació amb la finalitat de poder disposar d'espai suficient per emmagatzemar les 60.000 tones de fluid molt tòxic que roman a les instal·lacions de la planta nuclear. Ahir la nit van injectar gas nitrogen a les instal·lacions del reactor número 1 per evitar una nova explosió d'hidrogen. (...)
Per obturar aquest escapament s'han utilitzat 6.000 litres de silicat sòdic, també conegut com vidre soluble, barrejat amb un agent enduridor (...). Els enginyers havien lluitat desesperadament durant els últims tres dies per aturar aquestes filtracions. Primer ho van intentar amb formigó i després amb una barreja d’un poderós agent químic, serradures i trossos de diari.
El segellat d'aquesta fissura s'havia convertit en una prioritat per als operaris de Tepco. El líquid que fluïa al Pacífic contenia partícules contaminants que superaven en més de 4.000 vegades els límits legals i es filtrava al mar a un ritme estimat de set tones d'aigua cada hora. I ha retardat els treballs per refrigerar els reactors.
No obstant això, el risc de contaminació marina persisteix. L'abocament
de les 11.500 tones d’aigua de baixa radiació van continuar ahir per tercer dia consecutiu. Els responsables de Tepco justifiquen aquesta operació per la necessitat d'alliberar espai per emmagatzemar el líquid altament tòxic que hi ha a les instal·lacions i poder restaurar els sistemes de refrigeració dels reactors.
Precisament com a conseqüència d'aquesta acció, el Govern japonès va demanar disculpes ahir als seus països veïns, China i Corea del Sud, per no haver-los informat amb antelació, segons va declarar el portaveu nipó (...).
Isidre Ambrós, Japón confirma el fin de la fuga de agua radiactiva al mar, La Vanguardia 7-04-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada