7.5.12

Incompliments en renovables*

Els biocarburants a Espanya
Espanya va incomplir en el 2010 els objectius aprovats pel Govern
per al foment dels biocarburants (biodièsel i bioetanol), combustibles que es poden barrejar amb el gasoil i la gasolina per reduir la dependència
d'hidrocarburs fòssils. El consum de biocombustibles va arribar l'any passat només el 4,83% del total de carburant utilitzat en el transport, quan la directiva comunitària exigeix
​​, com mínim, un 5,75% per a aquest any (i el Govern es va comprometre assolir el 5,83%).
El més significatiu, però, del que està passant és que el 60% del consum de biodièsel era procedent de les importacions massives d'Argentina i Indonèsia. L'Associació de Productors d'Energies Renovables-APPA considera que aquestes importacions són "deslleials" i fruit d'una competència il·legítima (dúmping), pel que demana al Govern que solucioni la situació.
La situació que travessen les fàbriques de biodièsel és dramàtica. De les 48 plantes existents, només estan operant 4 o 5. (...) El biodièsel –fabricat amb olis de soja, palma, gira-sol o colza- s'afegeix al gasoil (amb barreges del 10% o el 20% o 100% biodièsel) i evita així la utilització d'aquest hidrocarbur en els cotxes dièsel.
El sector ja va afrontar durant tres anys l'entrada massiva de biodièsel subvencionat dels EUA (venut aquí a un preu inferior al seu cost), i les ajudes oficials van fer que el mercat espanyol es veiés envaït per aquest producte, fins que la UE va frenar l'entrada establint aranzels.
 (…) les importacions d'Argentina o Indonèsia són una competència deslleial, doncs aquests països graven en menor mesura l'exportació del biocarburant que la matèria primera per a la seva fabricació, de manera que a Espanya és més barat comprar el producte final que l'oli de soja l'oli de palma per fabricar-lo. Diversos països europeus han afrontat el mateix problema gravant les importacions amb l'impost d’hidrocarburs, entre altres solucions. A Espanya, l’APPA va pactar amb l'anterior secretari d'Estat d'Energia -Pedro Marín- una ordre (...). Tot i això, el nou responsable, Fabrizio Hernández, ha arxivat la nova normativa, segons denuncia l’APPA.
Mentrestant, la producció de bioetanol també està estancada, encara subsisteixen quatre plantes en funcionament. El bioetanol (obtingut a partir de plantes riques en sucre, com cereals, remolatxa ...) sol usar-se
com a additiu de la gasolina. No obstant això, tots els cotxes fabricats
després del 2000 poden tècnicament portar fins a un 10% de bioetanol (E10). França ja el comercialitza des de l'any passat, mentre que el Ministeri d'Indústria no preveu donar-li aquí llum verda abans del 2013. Per a que es pugui utilitzar més d'un 10% de bioetanol en la barreja amb gasolina (E10), es necessiten vehicles flexibles ('flexible fuel vehicles'), que estan preparats perquè el motor consumeixi gasolines amb una barreja de bioetanol de fins al 85% (E85).
El sector espanyol s'afanya a complir els nous requisits ambientals
exigint als seus proveïdors l'acreditació ecològica (perquè no procedeixi de cultius de palma en zones desforestades, per exemple) i destaca les reduccions de CO2 que aporta respecte als combustibles fòssils.
Antonio Cerrillo, España suspende en biocarburantes, La Vanguardia 2-04-2011.

Poca solar tèrmica
El Pla d'Energies Renovables va fixar com a meta per al 2.010 4,9 milions de m2 de col·lectors solars, però només s'han aconseguit tenir 2,36 milions de m2. Malgrat que el Codi Tècnic de l'Edificació exigeix teulades solars tèrmiques en les noves edificacions, la frenada en el sector de la construcció explica aquest baix nivell de realització (...).
(...) molts promotors han anat a cobrir els mínims exigits, la qual cosa ha donat lloc a instal·lacions defectuoses i molts problemes de manteniment. A més, en els projectes amb promoció pública i on hi ha licitació d'ofertes, els pressupostos es retallen reduint la partida als instal·ladors solars, el que redunda en una minva de qualitat. Una instal·lació solar-gas, en un bloc estàndard, pot costar entre 1.800 i 2.000 euros per habitatge (...).
La solar térmica de agua caliente, a medio camino, La Vanguardia 2-04-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada