15.5.12

Interconnexió gasística amb França: Euskadi més prioritari que Catalunya*

En properes setmanes es pot signar, segons fonts pròximes al Govern basc, un contracte que es donava gairebé per tancat el febrer, el d'adquisició per Enagás i l'Ens Basc de l'Energia dels actius gasístics de la portuguesa EDP a Espanya. El preu considerat per a aquests actius, una xarxa de 425 quilòmetres de gasoductes, ronda els 260 milions. I la seva compra oferiria a Enagás el control del 100% de l'estructura primària de gasoductes a Espanya. (...)
Xarxa Euskadour, d'EDP

"Som conscients que, a causa de la crisi, les inversions gasistes no són les inicialment previstes en el pla energètic", va afirmar Llardén (...). El president d'Enagás, que s'ha mostrat confiat, va recordar que les infraestructures gasistes construïdes responen a "la indicació expressa del regulador" i que la "sobrecapacitat" que pugui existir en el sistema "està pensada per donar resposta a les renovables".
Un dels projectes interromputs temporalment afecta, però, a una de les prioritats de la companyia, la connexió catalana amb França. "Atès l'important grau de maduresa aconseguit (...), el principal repte és seguir garantint la seguretat de subministrament i desenvolupar una interconnexió amb Europa que permeti a Espanya convertir-se en un país de trànsit de gas de la UE.
Les obres del primer tram de l'enllaç català, el gasoducte de gran capacitat Martorell-Figueres, segueixen realitzant, però el Govern ha decidit suspendre les previstes per a un segon tram que enllaçaria amb la frontera francesa. Paralització que respon, segons fonts de l'Administració, a la decisió de França de no escometre ara l'enllaç de la seva gasoducte del Llenguadoc-Rosselló amb la frontera espanyola "per falta de demanda comercial". El Govern francès ha decidit prioritzar en les seves interconnexions amb Espanya els dos enllaços que ja existeixen a través del País Basc i Navarra. En qualsevol cas l'eix català de la connexió podria rellançar el 2013.
Carlos Gómez, Enagás de enchufa a la globalización, El País 13-05-2012.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada