7.5.12

Parc eòlic a Catalunya amb participació ciutadana*


El primer miniparc eòlic d’Espanya sorgit d’una iniciativa popular s’ha presentat aquest cap de setmana a Barcelona amb motiu de la Fira de la Terra (...). El miniparc comptarà amb un únic aerogenerador i es construirà a Pujalt (Anoia). (...) Més de 100 persones han mostrat en els últimes hores interès a participar en aquest projecte d’accionariat popular. (...)
El projecte (denominat Viure de l’aire del cel) té per objectiu “permetre que la gent de la ciutat pugui disposar de l’opció de produir la seva pròpia electricitat”, exposa Josep Puig Boix, consultor d’energia, un dels promotors de la societat Eolpop (acrònim derivat de les paraules eòlica i popular).
Així, es busca també fomentar una certa solidaritat entre el món rural i l’urbà (...) i a més, es persegueix obrir la porta als ciutadans conscienciats que volen impulsar aquesta modalitat d’energia neta.
El cost de l’aerogenerador rondarà els tres milions d’euros, i l’electricitat produïda serà venuda a la xarxa al preu de mercat. La societat Eolpop ha assumit que per dur a terme el seu pla no comptarà amb les primes que fins ara concedia el sistema elèctric per remunerar l’electricitat verda (...).
(...) la inversió dels particulars pot quedar amortitzada o recuperada en aproximadament deu anys (...).
En el projecte hi pot participar qualsevol persona individual, famílies o entitats sense ànim de lucre, aportant les quantitats de diners que desitgin. (...)
El promotor afegeix que “invertint 8.572 euros en un aerogenerador de propietat compartida, una família aconsegueix produir tota l’energia teòrica que necessita i compensar la totalitat de les emissions de gasos efecte hivernacle, fins reduir-les a zero, i això durant la tota la vida d’un aerogenerador”, que és de més de vint anys (...).
L’aerogenerador elegit (Alstom Eco122, de 2,7 MW) és una màquina dissenyada especialment per a vents suaus, fet que no l’impedirà funcionar gairebé 2.700 hores cada any (...).
Antonio Cerrillo, Primer molí de promoció poppular, La Vanguardia 23-04-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada