7.5.12

Pujades incomprensibles de la factura elèctrica


Les companyies elèctriques hauran de prorratejar i fraccionar a les pròximes factures de la llum les pujades que no van aplicar en l’últim trimestre de l’any passat i els tres primers mesos de l’exercici actual. S’hi sumarà l’increment aprovat per a l’any 2012. Resultat: un increment del 7% a la factura de la llum, que suposa un desemborsament addicional per als consumidors d’uns 1.400 milions d’euros.
La refacturació d’aquests sis mesos suposa a la pràctica un cobrament retroactiu. Això es produeix perquè el Govern espanyol va aprovar el seu dia congelar els peatges, que representen al voltant del 50% del rebut de la llum. Després, el Tribunal Suprem va tombar aquesta decisió i va obligar l’Executiu a fer marxa enrere, amb la qual cosa les elèctriques cobraran als consumidors finals el que al seu dia van deixar de facturar. (...)
Si habitualment resulta complicat entendre el rebut de la llum, ara s’hi inclouran dos conceptes nous: la refacturació pendent i la pujada.
(...) els peatges d’accés (que retribueixen costos regulats com el transport, la distribució o les primes al règim especial) augmentaran des de l’1 d’abril [el detallat en la taula]

Increment (%)
Grup consumidor
4,1
Potència contractada > 10 kW: grans residències, pimes
2,8
Indústries mitjanes
0,9
Gran indústria

(...) el BOE detalla que l’ajust total és de 3.184 milions. D’aquest import, 1.400 milions es finança via ingressos (per l’augment de tarifa) i 1.784 milions a través de la reducció de costos.
Conchi Lafraya, Les elèctriques fraccionen la pujada retroactiva de la llum, La Vanguardia 27-04-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada