9.5.12

Nacionalització de Red Elèctrica (Espanyola o internacional?)

Nacionalització de la TDE de REE
(...) el president de Bolívia (...) va nacionalitzar la filial boliviana Transportadora de Electricidad (TDE). No és la primera vegada que emprèn un acte així. Quan Morales va arribar a la presidència de Bolívia també va fer una llei per recuperar la propietat dels hidrocarburs, cosa que va suposar renegociar durament els contractes amb les petrolieres.
(...) el Govern de Rajoy a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) és el principal accionista de l’operador elèctric, amb un 20% del capital [de REE].
(...) el Govern bolivià ja recollia al decret que fixarà un preu per un organisme independent per pagar REE.
Conchi Lafraya, REE: Evo Morales la posa a la picota, La Vanguardia 6-05-2012.

A La Paz, els experts ho tenen molt clar. El Govern de Morales té un problema que ha d’afrontar: el dèficit de la generació d’energia en vista de l’alt índex d’apagades i talls de subministrament d’electricitat que es produeixen al país. L’empresa nacionalitzada és una simple distribuïdora, de manera que no té res a veure amb la generació d’electricitat. La incidència que té en la crisi energètica que viu el país és irrellevant.
(...) Abans, el s EUA arreglaven situacions d’aquesta mena enviant-hi els marines, que ananven directes al banc central nacional i se n’emportaven tots els diners, com van fer amb al seu dia a Veneçuela. Ara és difícil recórrer a procediments tan expeditius, sobretot quan no es tracta d’un problema entre nacions (tot i que la imatge d’Espanya torni a patir) (...).
El problema és que legalment tampoc no hi ha cap solució eficaç. Tot i que les inversions d’estats membres han passat a ser competència de la Unió Europea des que el tractat de Lisboa va entrar en vigor, el 2009, el bloc europeu encara està desenvolupant la base legal per defensar els inversions comunitàries a l’estranger. (...)
La reacció de Red Elèctrica és moderada, ja que la seva filial a Bolívia només constitueix un 1,5% del negoci.
Opinió, Bolívia, una altra trampa per a Espanya, La Vanguardia 3-05-2012.

La Paz afirma que TDE [la filial boliviana de REE] va invertit-hi la “insuficient” quantia de 81 milions de dòlars durant 15 anys: els 5 que va estar a càrrec d’Union Fenosa i els 10 que va pertànyer a REE. Aquí trobem la primera discrepància, ja que Red Elèctrica parla de 88 milions d’inversions només per la seva banda, afegits als 91 milions que va pagar en adquirir la companyia. La diferència en els dades d’inversió sembla, tanmateix, assumible per començar a parlar. (...)
El decret de nacionalització de la companyia estableix que la valoració dels seus actius tindrà lloc durant 180 dies i anirà a càrrec d’una societat “independent” contractada per Empresa Nacional de Electricidad. (...)
El problema és que, amb l’expropiació de REE en mans de Morales tres setmanes després de la de Repsol per ordre de Cristina Fernández, l’únic que queda clar és que gairebé res no està clar en alguns països llatinoamericans per si mateixos proclius a l’arbitrarietat i ara molt temptats, a causa dels conflictes econòmics i socials, a prendre decisions populistes i ‘antiimperials’que els ajudin a emmascarar la seva situació. (...)
L’actual debilitat d’Espanya, la seva condició d’antiga metròpoli i la quantitat d’interessos que té en aquests països converteixen les seves empreses en un blanc clar de possibles atacs enfebrats. (...)
Morales va reiterar aquesta màxima al març: “La llei no pot manar sobre les necessitats”, va dir” (...).
Fernando García, El conflicte de Red Elèctrica pren el rumb del diàleg, La Vanguardia 3-05-2012.

REE recorda que entre el 2002 i el 2011 s’han invertit més de 56 milions d’euros al país. D’aquests, una mica més de 52 milions s’hna destinat a la xarxa de transport local i 10,6 milions a latres projectes, de manera que la inversió total s’eleva a 69 milions, gairebé el que l iva costar l’empresa boliviana TDE. (...)
Repsol està present a Bolívia des del 1995. És una de les companyies petrolieres més importants del país, amb un 45% de els reserves de gas i un 39% de les petrolíferes, i està present en sis dels nou departaments de Bolívia. Precisament fa sis anys el president, Evo Morales, va anunciar la nacionalització dels hidrocarburs i Repsol va haver de renegociar el seu contracte amb el govern bolivià per convertir-se en operadora de l’estatal Yacimientos Petrolíferos Fiscales Bolivianos (YPFB). Aquesta renegociació es va saldar amb un augment dels ingressos per a l’Estat bolivià i una reducció dels beneficis per a Repsol. El novembre del 2011, la companyia de Brufau va ratificar el compromís de Repsol amb Bolívia i el pla d’inversions al país, que puja a 640 milions de dòlars per al període 2010-2014.
Precisament ahir va inaugurar una planta que ha suposat una inversió de 100 milions de dòlars i permetrà augmentar la producció de tres a nou milions de metres cúbics de gas al dia per proveir l’Argentina.
(...) Iberdrola hi va entrar el 1996 amb l’adquisició d’Electropaz (la primera del país) i Elfeo.
Mar Díaz-Varela, Les empreses espanyoles marquen distàncies entre Bolívia i l’Argentina, La Vanguardia 3-05-2012.

La nacionalització de REE
Evo Morales va dictar ahir a so de bombo i platerests la nacionalització de l’empresa Transportadora de Electricidad (TDE), filial de Red Eléctrica Espanyola (REE) (...).
(...) Morales va determinar l’ocupació immediata de les instal·lacions de la companyia espanyola (...), en aquest cas amb soldats i policies animats (...).
El líder bolivià va anunciar la decisió així (...): “Avui dia novament, com a just homenatge als treballadors i al poble bolivià que ha lluitat per la recuperació dels recursos naturals i els serveis bàsics, nacionalitzem la Transportadora de Electricidad”. El decret (...) al·ludeix en concreta la “nacionalització de totes els accions que formen el paquet accionarial que té la societat Red Eléctrica Internacional-SAU.
En la justificació dee la mesura, Morales va adduir que, “en ssetze anys, aquesta empresa internacional espanyola –primer d’Unión Fenosa i després de REE- només ha invertit 81 milions de dòlars en cinc anys”.
Fernando García / Lalo Agustina, Evo Morales imita l’Argentina i expropia la filial de Red Eléctrica, La Vanguardia 2-05-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada