7.5.12

Una visió de la sostenibilitat energètica

La sostenibilitat energètica es dirimeix en tres fronts de batalla simultanis. Coincideixen amb un triangle amb vèrtex definits per la ‘e’ de l’economia, la ‘e’ de l’energia (o de seguretat se subministrament) i la ‘e’ de l’ecologia (o del medi ambient-canvi climàtic). El més aconsellable en política energètica és buscar el baricentre d’aquest triangle hipotètic. Si adoptem mesures molt decantades cap a un dels vèrtex, correm el risc de descuidar el altres dos fronts i perdre la guerra. Això vol dir que hem  d’aspirar a un mix energètic al més net, barat i segur possible. (...)
El segon trilema es coneix com el de les “3 As” i deriva de les inicials de les paraules angleses ‘availability’ (disponibilitat), ‘accessibility’ (accessibilitat) i ‘acceptability’ (acceptabilitat). Els trilema ens diu que en matèria energètica no només és important que siguem capaços de trobar noves fonts, sinó que també hem de ser capaços de desenvolupar la tecnologia adequada per aprofitar-les.
Finalment, el tercer trilema es refereix al nexe existent entre les necessitats mundials d’energia, aigua i aliments, que han de créixer espectacularment en les pròximes dècades. (...) l’agricultura moderna és molt intensa en energia ja que, entre altres productes, requereix l’ús de grans quantitats de fertilitzants procedents de la transformació dels hidrocarburs fòssils, que, al seu torn, demanen enormes volums d’aigua per produir-los i refinar-los.
Una tendència que es reforçarà més en el futur, en la mesura que l’extracció d’hidrocarburs convencionals es vagi acompanyant d’un percentatge creixent de petroli i gas no convencionals... Així que ja ho veieu, l’últim que necessitem en el debat energètic és deixar-nos portar per les emocions. Hi fan falta números i hi sobren adjectius.
Mariano Marzo, Tres trilemes, La Vanguardia 12-04-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada