7.5.12

Vessament de petroli al Brasil que surt car a Chevron*


La justícia brasilera ha acceptat la petició del procurador general de Campos a l'Estat de Rio,(...) d'impedir la sortida de Brasil de 17 alts executius de la petroliera Chevron, començant pel seu president en aquest país, George Buck.
El jutge (...), en acceptar la petició del fiscal, ha volgut destacar l '"interès públic", donada la gravetat de les acusacions contra els responsables al Brasil d'aquesta multinacional nord-americana del petroli, acusada de l'abocament de 2.500 barrils de cru al novembre passat a la costa brasilera, catàstrofe ambiental per la qual el govern demana una indemnització a la companyia de gairebé mil milions d'euros.
A més del nord-americà Buck, a la llista dels 17 als quals se'ls ha prohibit sortir del Brasil sense una ordre judicial figuren quatre brasilers i altres dotze estrangers dels EUA, França, Anglaterra i Austràlia, entre funcionaris de Chevron i de Transocean que operava a la plataforma on es va originar el vessament de cru.
El dia 4 d'aquest mes, un altre vessament va ser advertit en el territori marítim de Campos. Segons la Marina s'ha pogut observar una taca d'un quilòmetre d'extensió. Amb aquest motiu la direcció de Chevron ha decidit aturar les seves activitats productives al Brasil.
"Aquest nou abocament i la petició de suspendre les activitats al Brasil demostren l'alt grau de negligència de l'empresa. L'excusa que volen fer nous estudis geològics a la zona, és una broma", ha afirmat el procurador de la república (...), autor de la denúncia acceptada pels jutges.
[Segons ell], "no hi ha tecnologia per parar els abocaments. Ells van provocar una esquerda en el sòl marí. Podrem ser testimonis d'aquí a dos anys del major desastre ambiental de la història brasilera". I conclou que els gairebé 1.000 milions d'euros demanats com a indemnització "no seran suficients per als perjudicis provocats per l'empresa".
Els 17 executius als quals se'ls ha prohibit deixar el país -davant el temor que, sent estrangers, no tornin per evitar que els processin al Brasil- seran denunciats per delictes previstos per la Llei de Crims Ambientals.
Juan Arias, La justicia brasileña prohíbe dejar el país a 17 ejecutivos de Chevron,
El País 18-03-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada