9.5.12

Xarxa d'empreses i d'entitats per a l'energia i tecnologia neta a Euskadi**


Els inversors europeus ja saben que a Euskadi hi ha una xarxa d'empreses amb capacitat per desenvolupar i crear tecnologies netes en els sectors de la mobilitat sostenible, de l'energia i de l'ecodisseny. Gamesa, Iberdrola, Sener, i Mondragón han presentat a Munic, en el Fòrum Europeu CleanTech, una iniciativa anomenada Southern Europe Cleantech Hub on aquestes empreses líders treballen amb parcs tecnològics i centres de recerca, connectant les seves capacitats, per al desenvolupament de noves oportunitats de negoci innovadores relacionades amb aquesta indústria. Només les empreses basques representades ahir a Munic suposen més del 25% del PIB industrial basc. Tota una potència que vol esdevenir el segon actor europeu de tecnologies netes, després del que lidera Dinamarca.
Es tracta d'una indústria que té capacitat per generar 20.000 llocs de treball nous fins a 2020 a Euskadi. Les empreses basques han intentat mostrar a Alemanya la forta fiabilitat que té com a territori innovador gràcies al seu potent teixit empresarial, tecnològic i emprenedor. El mercat de les tecnologies netes està previst que es dupliqui fins a arribar als 3,1 bilions d'euros el 2020 a tot el món, amb un creixement mitjà anual del 6,5%. La Plataforma del Sud d'Europa va oferir als empresaris europeus un marc d'investigació, de producció i d'inversió per a les seves idees. El múscul financer l'hi dóna a la xarxa institucions financeres com Kutxabank o BBVA, entitats de capital risc com Seed Capital, Talde, Orsa o Ekarpen, i fons de corporacions líders en tecnologies netes i presents a Euskadi com Perseo de Iberdrola, Gamesa Venture Capital o Repsol Noves Tecnologies. En total, a Euskadi hi ha una capacitat d'inversió en capital risc per valor de 400 milions d'euros. Tot això avalat per la col·laboració de les administracions públiques basques com el Govern, les diputacions i ajuntaments, i les universitats, UPV, Mondragón i Deusto al costat dels centres de recerca i les corporacions tecnològiques Tecnalia i IK4 Research Alliance. "Un dels objectius és millorar la manera de presentar-nos, de fer màrqueting amb les nostres possibilitats per posicionar-nos en aquest mercat mundial de les tecnologies netes" va assegurar la directora d'Innovació de Innobasque, Leire Bilbao. (...)
Innobasque s'ha presentat a Munic amb un taulell de cartró reciclable en el qual, a més de Alija, vuit pimes presenten els seus productes de la mà de les corporacions i grans empreses que traccionaban del projecte. L'eslògan de la jornada és "Your best business, our companies" (El seu millor negoci, les nostres empreses), un lema amb el qual volen vendre que la principal fortalesa de la regió és el seu teixit empresarial, tecnològic i emprenedor. El percentatge del PIB basc que representen les tecnologies a Euskadi està una mica per sobre de la mitjana d'Europa i supera clarament a la d'Espanya. Es mou generalment entre un 2,3% i 2,5% del PIB de la CAPV.
Pedro Gorospe, Euskadi present en Europa su opción de sector puntero de tecnologís limpias, El País 18-04-2012.



El fòrum de Munic és una trobada elitista i global en què es troben directius i inversors internacionals, per conèixer les tendències més destacades en el món de les tecnologies netes de camps com les aigües residuals, energies renovables, automoció sostenible, reciclatge, construcció ecodisseny i molts, i, si ho veuen clar, invertir en aquests projectes empresarials. De les 400 persones registrades, la meitat venia idees i l'altra meitat tenia diners per comprar-les.
La plataforma basca del sud d'Europa que impulsa Innobasque vol ser el segon pol europeu en el desenvolupament d'energia eficient i neta, mobilitat sostenible i ecodisseny en equipaments i reunir i connectar els agents del Sud d'Europa que poden facilitar el sorgiment i creixement de oportunitats de negoci relacionades amb aquests sectors per lluitar com a alternativa al pol del nord en el qual manen Dinamarca i Finlàndia.
"Es tracta de col · laborar entre grans corporacions, centres tecnològics i petites i mitjanes empreses per identificar els segments de negoci i mostrar els interessos i capacitats conjunts", va explicar ahir el president d'Innobasque, Guillermo Ulacia. Fins al 2020 s'estima que es poden crear a Euskadi uns 20.000 llocs de treball nous. Només les empreses basques representades ahir a Munic representen l'equivalent al 25% del PIB industrial basc. Un "enorme potencial per captar projectes punters", va dir el viceconseller d'Innovació Juan Goikolea.
El mercat mundial de les tecnologies netes duplicarà la seva grandària fins a arribar als 3,1 bilions d'euros el 2020, amb un creixement mitjà anual del 6,5%. Només en la primera meitat de 2011, el volum d'inversió en capital va ser de 3.500 milions d'euros, al que cal sumar un volum de 30.000 milions en operacions de fusions i adquisicions.
Dues idees basques van ser seleccionades entre les 14 més innovadores, Bidatek recicla i purifica l'aigua a base de cucs, i Hbio fa el mateix, però amb poltre sistema de purificació que transforma les aigües fecals en potables.
Patxi Echeveste d'Wattio, una empresa guipuscoana, va presentar a les grans elèctriques un desenvolupament de domòtica a baix preu que permet controlar el consum elèctric de casa teva i interactuar amb els sistemes elèctrics des del mòbil. I allà hi havia també els laboratoris de biotecnologia A & B especialitzats en biodetergentes i bioinsecticides, o Urban Intelligent, que desenvolupa sistemes de control de màquines i sensors sense cables a través del nou concepte d'Internet 'the cloud' (núvol).
Euskadi va mostrar les seves fortaleses en aquest sector amb la presència directa a més de Gamesa, Iberdrola, Sener, Automotive Intelligence Center (AIC) i Mondragon Corporació, a més de la representació de CIE, Ormazabal, Kutxabank, BBVA, Idom, CAF i Deloitte, els parcs tecnològics i desenes de petites i mitjanes empreses que volien obrir mercats o buscar finançament per desenvolupar-se.
El director d'Innovació i Tecnologia de Mondragón Corporació, Eduardo Beltrán de Nanclares va explicar durant la presentació pública de la plataforma que "una de les claus de la iniciativa del sector públic i privat bascos és que treballem en xarxa".
Un model de col·laboració que també va lloar la responsable del departament internacional del Automotive Intelligent Center, (AIC) Raquel Perpinyà. El clúster d'Automoció complirà 20 anys el 2013, i serà el més antic d'Europa amb aquest model de col·laboració
Pedro Gorospe, Euskadi se presenta como segundo actor de la UE en tecnologías limpias, El País 19-04-2012.
Temes relacionats: Euskadi: Hub d'energies renovables i de tecnologia neta del sud d'Europa



Ranking europeu en energies i tecnologies netes
Rang
País Projecte estrella
1
Dinamarca New Energy Agreement (març 2012)
Energia i transport 100% renovable el 2050
2 (?)
Euskadi
Southern Europe's Cleantech Hub (abril 2012)
3
Alemanya Política d'A.Merkel i pacte CDU-CSU (2011)
Reducció del 80% de les emissions de GEH
Renovables: 60% energia final, 80% electricitat
4
Unió Europea Energy Roadmap 2050 (març 2011)
Reducció del 80% de les emissions de GEH
Renovables: 56 a 75% d'energia final, 60 a 86% d'electricitat, 62 a 73% en el transport
?
Regne Unit Banc Verd (març 2010): 3.000 M de lliures
Inversions: 200.000 M de lliures
??
Catalunya ??






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada