17.6.12

Energètiques (ex)joia de la corona*

 
La majoria de les cotitzades que formen part de l’Ibex perden com a mínim la meitat del seu valor borsari, des d’abans de començar la crisi en el tercer trimestre del 2007. Algunes d’aquestes companyies, per tant, cotitzen a la meitat del valor objectiu que li atorguen els analistes més conservadors. Així doncs, no és descartable que alguns inversors amb liquiditat –xinesos o asiàtics per exemple- puguin aprofitar les oportunitats.
“Una de les conseqüències del final d’una bombolla és que moltes empreses queden infravalorades i si a més la situació és molt adversa, això deprimeix molt el valor de l’empresa” (...).
Per evitar ser comprades a preu de cost, el Govern ha aprovat al Senat diverses esmenes dirigides a dificultar la presa de control d’inversors estrangers, a més de solucionar alguns problemes amb noms i cognoms com el de Repsol i Iberdrola. El que s’ha fet és permetre la limitació del dret a vot al 10% i que les opes sobre una empresa que hagi vist alterat el seu funcionament normal en els dos últims anys per una expropiació o una catàstrofe hauran de ser en metàl·lic i no podran ser inferiors al preu fixat per un expert independent. (...)
L’únic dubte que existeix és si aquesta mesura proteccionista del Govern espanyol arriba en el millor moment (…) i sobretot si s’ajusta a dret. “La directiva europea sobre opes del 2004, fruit d’un intens comprimís polític, dóna prou marge als estats membres per aprovar limitacions de drets polítics. Quant a la mesura sobre les opes, tampoc no s’hi veu una contradicció oberta, ja que el que es vol fer és impulsar un criteri de racionalitat addicional en la justificació del preu de l’oferta (...).
Els inversors no creuen que introduir més proteccionisme a les empreses sigui la solució per a les firmes que s’integren a l’Ibex.
(...) La lògica que utilitzen aquests inversors és que mai no copren mentre el valor de l’acció està caient, sinó quan la cotització ha tingut una lenta recuperació durant tres o sis mesos. (...)
Hi ha un altre grup, com Enagàs i Red Eléctrica, que no són opables per llei perquè són essencials per al país.
Eduardo Magallón, Les joies de la corona, a l’abast de les opes, La Vanguardia 19-06-2012.

Companyia
Capitalització
(milions d’euros)
Deute (M€)
Principals accionistes
Comentaris
Juny 2007
Juny 2012
REE
4.705
4.390
4.802
SEPI (20%)
Límit del 5% de els accions per inversor, i del 3% de drets de vot.
Com Enagás, són activitats essencials per al país.
Repsol
35.710
15.584
4.474
Caixa Bank (12,83%)
Sacyr (10%)
Pemex (9,49%)
Exigència d’un preu just que fixarà un tercer.
Abengoa
2.757
909
6.447
Grup Inversió Corporativa (55,9%)
Punt feble: el deute.
Punt fort: l’accionista de control.
Gamesa
6.569
376
541
Iberdrola (19,6%)
Blackrock (4,9%)
Punt fort: accionista de referència.
Punt feble: pèrdua de valor, dubte de les inversions eòliques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada