6.1.13

Aclariments sobre Iberdrola-Bolívia*


Com sol ser malauradament usual, també cal llegir en diferents diaris i al llarg d’alguns dies el relacionat amb esdeveniments poc exemplars per als interessos dominants del nostre entorn per fer-nos una certa idea sobre el què deu haver succeït més enllà d’unes caricatures simplistes.

Pel govern [bolivià, el que ha fet] era necessari per garantir un preu raonable del subministrament elèctric a les zones rurals, i no es tracte d’una expropiació perquè, assegura, es pagarà un preu just. Pels contraris a la mesura, nacionalitzar quatre filials d’una empresa amb inversions al país és un error perquè agita la pitjor por de l’inversors –l’expropiació- i dóna mala imatge exterior.
Evo Morales va voler enviar dos missatges amb la nacionalització de les filials d’Iberdrola. El primer, al seu electorat: que la seva prioritat és un bon servei elèctric. El segon, a les empreses: que han de donar un bon servei (...) que en el cas de l’energia i de l’aigua, es tracta “d’àrees estratègiques” i per això “les inversions estan sotmeses a unes regles del joc”.
(...) L’estat espanyol és el segon inversor amb interessos a Bolívia, només per darrera dels Estats Units. Ara bé, la majoria d’interessos corresponen a una sola empresa, Repsol. Abertis, el BBVA, Aena, Santillana i fins ara Iberdrola també hi tenen interessos econòmics. (...)
El govern bolivià va tornar a defensar la decisió de nacionalitzar Electropaz, Elfeo, Edeser i Compañía Administradora de Empresas, i va negar que es tracti d’expropiacions, sinó de recuperar el control de seveis bàsics per al país. “Iberbolivia és una empresa que està prestant un servei de distribució i té finalitat de lucre, el que l’interessa és guanyar. En el cas de l’Estat, no tenim aquesta finalitat de lucre, el que volem és garantir la continuïtat del servei tant en qualitat com en una tarifa que sigui equitativa” (...).
Bolívia suposa el 0,2% del negoci d’Iberdrola i uns 6 milions de beneficis. (...) Des de l’expropiació, més de 700 policies i militars bolivians han custodiat les seus de les empreses nacionalitzades per assegurar el subministrament elèctric.
X.A., La patronal boliviana critica Morales per les expropiacions, Ara 31-12-2012/1-01-2013.

Evo Morales va anunciar per sorpresa l’expropiació d’aquesta companyia [Electropaz], distribuïdora de llum a la capital boliviana, i d’unes altres tres filials de la basca Iberdrola.
En un comunicat, el Govern espanyol va reclamar (...) una “indeminització justa” –xifrada per Iberdrola en uns 75 milions d’euros-(...). Tanmateix, Morales va explicar que en els últims quatre mesos hi va haver negociacions “sense resultat” amb l’elèctrica espanyola per reduir la bretxa entre el rebut de la llum dels usuaris de les zones rurals i de les urbanes, principal argument de l’expropiació.
Robert Mur, Bolívia espera un diàleg “cordial” amb Iberdrola, La Vanguardia 31-12-2012/1-01-2013.

El govern basc va demanar ahir al govern bolivià que actuï amb “transparència i justícia” perquè [Iberdrola] és una de les principals empreses del País Basc. El Govern bolivià ha iniciat la taxació de els filials expropiades per negociar amb Iberdrola.
Mar Díaz-Varela, Iberdrola ven actius a França per 400 milions, La Vanguardia 2-01-2013. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada