4.1.13

Autoconsum fotovoltaic rendible

L’encariment de la factura elèctrica i la reducció de costos de les plaques fotovoltaiques (un 80% en cinc anys) han creat les condicions perquè indústries, restaurants i altres negocis hagin començat a apostar per l’autoconsum fotovoltaic instantani. És una situació impensable fa poc temps. Ja és possible produir electricitat fotovoltaica sense que els promotors hagin de recórrer als ajuts en la tarifa.
Fins ara, els projectes fotovoltaics s’han desenvolupat amb plantes destinades a produir electricitat i vendre-la a ala xarxa i han estat motivats per la retribució que obté el promotor en la tarifa elèctrica (primes que paga el ciutadà en el rebut de la llum). En canvi, amb l’eliminació dels ajuts a les energies renovables acordada pel Govern (el 27 de gener) s’ha obert pas inopinadament a aquesta modalitat. [Això ja era possible, però els preus de les instal·lacions i les primes favorables no ho feien atractiu].
“L’autoconsum instantani és una fórmula ideal per a les empreses que tenen un consum constant d’electricitat (...). L’encariment de l’electricitat continua sent espectacular mentre que cada quilowatt que la indústria s’autoprodueix serà un quilowatt que no arribarà al comptador i que s’estalviarà”. (...)
Les inversions d’aquest tipus són rendibles quan els projectes estan ajustats perquè l’electricitat sigui consumida in situ sense generar excedents d’electricitat (o sigui, que no es produeixi més del que es consumeix [en cada moment]), ja que encara no està aprovada la normativa que ha d’afavorir l’autoconsum amb balanç net mitjançant la qual el productor sí que podria compensar el seu saldo positiu d’energia, de manera que consumiria l’electricitat que necessités i lliuraria l’excés al sistema elèctric quan n’hi sobrés.
(...) “El cost d’un equip (...) es pot amortitzar en uns set anys”.
(...) la producció d’electricitat fotovoltaica surt a sis cèntims el kWh, mentre que l’usuari domèstic l’està pagant ja a 15 cèntims el kWh.
Antonio Cerrillo, La fotovoltaica torna a brillar, La Vanguardia 3—12-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada