4.1.13

Carbó, terres rares, miners i pastors a Mongòlia*

Mongòlia Interior ha esdevingut la regió de Xina amb mes producció de carbó, a més de la regió mundial mes productora de terres rares, amb el 30 per cent de les reserves de germani, emprat en els circuits de piles fotovoltaiques i de les turbines eòliques. Eliminant terres de pastura i captant la poca aigua per a les mines ha estat part del preu d’aquests productes ‘d’energia verda’.
Les mines a cel obert escampen arreu la pols, el boom cel carbó ha transformat la ciutat expandint-se un 60 per cent en sis anys.
Les disputes pel sòl entre miners i pastors mongols han esdevingut freqüents. Els mongols demanen millors mesures per protegir els drets de propietat dels pastors, el medi ambient i el càstig dels responsables d’haver mort per atropellament un pastor. El xofer va ser executat, l’acompanyant empresonat per tota la vida i la família del mort compensada econòmicament. Un antic cap del partit va ser sentenciat a presó per tota la vida per haver rebut suborns.
Malgrat les promeses del govern local de controlar la producció de carbó, el nou pla quinquennal preveu augmentar-la al doble. I les mines petites sense llicencia continuen operant pels suborns als oficial locals.
Els pastors mongols obtenen pocs beneficis de la mineria. Els miners provenen d’altres llocs, els mongols no troben feina fàcilment en les ciutats, el seu idioma no l’entén la majoria de Hans. El govern desplaça pastors a les ciutats i restringeix les pastures.
Hohht i Xilin Gol, Little Hu and the mining of the grasslands, The Economist 14-07-2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada