4.1.13

Censura en la cooperació d’empreses estratègiques russes

Un decret signat pel president Vladimir Putin bloqueja que les empreses estratègiques cooperin amb les investigacions estrangeres sense el permís governamental. Gazprom diu que això aturarà que mostri detalls dels contractes si això va contra els interessos econòmics de Rússia.
El mon ha canviat. Ara Gazprom sembla no fiable i car, batallant per competir amb el gas natural liquat (GNL) lliurat per vaixell i venut en el mercat spot, on abundant gas no convencional esta creant un ofec. Els costos propis de Gazprom estan escalant. Al damunt, ha menysvalorat el poder de la Comissió Europea que ha empès als estats membres liberalitzar els mercats de gas. Fa un any la CE va llençar una sèrie de batudes a 20 oficines de Gazprom i de companyies relacionades, dissipant la idea que els llaços politics de la companyia en països de la UE li proporcionaven immunitat.
El 4 de setembre la CE  va posar  en marxa una investigació antimonopoli basada en tres càrrecs: prevenció de comerç a traves de les fronteres nacionals; dificultar la diversificació del subministrament; i indexar injustament els preus del gas i del petroli. Els tres son potencialment letals per al model de negoci de Gazprom. Prefereix fer acords país a país, la qual cosa li permet recompensar amics i castigar enemics. Serà difícil per a Gaazprom defensar acords per país contra les regles de la UE de mercat comú.  Segons la normativa de la UE, les empreses amb una participació dominant del mercat tenen una responsabilitat legal de no abusar-ne.
Burst valves, The Economist 15-09-2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada