20.1.13

Com complirem el Pla d’Energia a Catalunya?*

Catalunya no engegarà aquesta any la construcció de cap parc eòlic. Feia nou anys que no passava. És la conseqüència de les retallades d’ajuts i la brusca congelació de la retribució (primes) que rebien les fonts d’energia renovables (eòlica, solar...).
Les perspectives per al 2013 del sector eòlic català cap a un estancament total. (...) El 2012 a Catalunya van entrar en servei vuit parcs que sumen 254,7 MW (300 milions) (...).
“Teníem una indústria de certa rellevància i referència internacional, però s’està matant, quan pot generar més del que costa”, ha lamentat Miquel Cabré, president de l’Associació Eòlica de Catalunya. Cabré reclama un esquema retributiu que reconegui els múltiples valors afegits de l’energia eòlica (ambiental, de reducció de dependència energètica...), ja que amb l’actual incertesa el sector no es pot arriscar a fer més inversions. Les campanyes contra l’energia eòlica i les retallades d’ajuts hi ha tingut efectes dramàtics.
L’ocupació directa i indirecta a Espanya va abaixar un 34% entre el 2008 i el 2011 (de 41.438 a 27.119 llocs de treball). La Plataforma per un Nou Model Energètic ha decidit denunciar a la UE el Govern espanyol per haver bloquejat la directiva sobre foment de les energies renovables, clau par mitigar el canvi climàtic.
Antonio Cerrillo, El sector eòlic llança un SOS atesa la total paràlisi d’activitat, La Vanguardia 16-01-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada