4.1.13

Garoña tanca per l’economia

L’empresa Nucleonor, propietària de la vella central nuclear de Santa María de Garoña (Burgos), ha esgotat el termini per demanar la pròrroga de l’explotació, que es va acabar abans d’ahir a la nit. No ha aprofitat la possibilitat d’allargar la vida de la nuclear sis anys més que li va concedir el Govern espanyol el juny passat per no haver de clausurar el central més antiga d’Espanya el 2013. Les inversions que se li exigeixen i l’aplicació de nous imposto sobre l’electricitat que generaria ha afavorit la decisió de no fer res. I, per tant, de tancar.
Així i tot, en un comunicat fet ahir, Nucleonor (Endesa i Iberdrola) reitera que la planta reuneix els requisits tècnics de “seguretat i fiabilitat” avalats pel Consell de Seguretat Nuclear per continuar funcionant i sol·licitar la renovació del permís, una vegada s’aclareixin les “incògnites que poden afectar a la seva viabilitat econòmica”.
La companyia va sol·licitar el 14 d’agost passat al Ministeri d’Indústria que es retardés el termini, que acabava el 6 de setembre, per poder presentar la sol·licitud de renovació. I dilluns passat va demanar informació per “aclarir les incerteses regulatòries que envolten el futur de la centrals de Garoña de cara a poder  prendre una decisió que justifiqués el retorn de la inversió que aquesta hauria de dur a terme”. Nucleonor calcula en uns 120 milions d’euros la inversió que hauria de realitzar perquè la planta continuï funcionant, en compliment del Consell de Seguretat Nuclear i els plans de modernització permanent.
Indústria va demanar un informe al CSN, i la resposta va arribar el 31 d’agost: desaconsellaven l’ampliació del termini que havien sol·licitat. (...) Per als grups ecologistes i alguns partits polítics és una bona notícia i el govern no hauria de caure en la pressió que planteja la companyia. (...) des del PNB se celebra el nou escenari perquè la nuclear “ja estava amortitzada”.(...)
La central s’havia de tancar quan complís 42 anys de funcionament, el 2013, però el Govern va obrir la possibilitat que continués sis anys més.
Redacció, La nuclear de Garoña no sol·licita la pròrroga i podria tancar, La Vanguardia 7-09-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada