15.1.13

Hotel connectat a la xarxa de calor i fred a Barcelona


Twentytú Hitech Hostel [està connectat] a la xarxa de calor i fred del 22@ [de Barcelona] (...). [L’energia prové de la central de valorització de residus urbans].
(...) L’interès per integrar-se al sistema de calor i fred centralitzat estava vinculat a la promoció de l’establiment com un edifici sostenible.
(...) “La gestió i el manteniment és molt més simple que si haguéssim d’escalfar l’aigua i refredar-la aquí en el mateix immoble. A més hauríem ocupat un espai important que ara serveix  per altres usos” (...), la coberta on solen anar els elements de climatització dels edificis, que en quedar alliberada s’ha pogut destinar a una gran terrassa perquè els clients en gaudeixin. L’establiment necessita menys potència ele`ctrica que si tingués el sistema convencional de climatització, un fet que repercuteix directament en la factura. (...)
Aquesta xarxa, que avui fa més de 13 quilòmetres, es va poder estendre amb certa facilitat gràcies a les galeries de serveis, autèntics camins subterranis que també permeten canalitzar llum. Aigua, gas i fibra òptica. (...)
Malgrat els avantatges, aquests sistemes requereixen inversions inicials molt importants i el director de Districlima adverteix que el retorn econòmic s’està alentint.
Pensa que des de l’ajuntament es podria estimular la demanda a través d’una ordenança (...).
Albert Punsola, La ciutat climatitzada, Ara 11-01-2013.

Un dels principals avantatges competitius de les xarxes urbanes de calor i fres és que tenen un rendiment superior als sistemes centralitzats d’edificis i molt superior als individuals d’habitatges. Al nostre país aquestes xarxes són encara una novetat, però en moltes ciutats d’arreu del món tenen extensions considerables des de fa temps. (...) El sistema no és exclusiu de països freds, ja que a Itàlia és molt popular. (...) actualment 5.000 ciutats europees disposen de xarxes de calor i fred. L’energia utilitzada no sempre prové de fonts renovables. De vegades s’obté de plantes tèrmiques de cogeneració amb gas. Això no impedeix que el sistema pugui funcionar perfectament amb energia geotèrmica, solar o biomassa. A més, permet aprofitar la calor sobrant de processos industrials, de la producció d’electricitat o de l crema d’escombraries.
Un sistema que aquí encara és novetat, Ara 11-01-2013.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada