4.1.13

La plataforma Casablanca reneix

Des de fa poc més de tres setmanes, la plataforma Casablanca torna a treballar a tota màquina. (...) Repsol n’extreu diàriament 8.000 barrils de petroli, que s’envien a través d’un oleoducte submarí fins a la refineria de Tarragona.
Amb això, la plataforma ha quadruplicat la producció, que fins ara era de 2.000 barrils diaris, pràcticament els únics que es produeixen a Espanya. Ara l’empresa ha iniciat els tràmits per continuar buscant pous mentre espera els permisos per iniciar  prospeccions en aigües canàries.
La plataforma Casablanca es va construir el 1981. El pic d’activitat es va registrar al llarg dels anys noranta, i d’aleshores ençà l’extracció de petroli dels pous (quatre en total: Casablanca, Rodaballo, Boquerón i Chipirón) es va reduir fins a només 2.000 barrils. A mitjan 1999, Repsol va anunciar la troballa de sos pous més: Montanazo i Lubina, que estan situats a 736 i 633 metres de profunditat sota l’aigua.
Després d’una inversió de 245 milions d’euros durant els últims tresa nys (120 per als sondejos i 125 més per connectar-los a la plataforma i posar al dia aquesta infraestructura), fa tot just un mes que s’ha quadruplicat l’extracció de petroli. (...) Amb els 8.000 barrils actuals (...) ara el cru que extreu Repsol (...) no arriba ni al 5% del petroli que manipula la refineria de Tarragona. De fet, el 2011 es van consumir 64,29 milions de tones de productes petrolífers a Espanya, cosa que equival a uns 1,3 milions de barrils cada dia.
(...) Repsol continua buscant a la zona de Casablanca. (...) En el millor dels casos, aquest petroli es podria extreure en un termini de com a mínim cinc anys.
(...) El petroli que s’extreu del subsòl arriba a la plataforma barrejat amb aigua i gasos, i allà e separa: l’aigua es torna a injectar al subsòl, el gas es crema a la torxa i el petroli s’envia a través de l’oleoducte de trenta centímetres de diàmetre fins a la refineria.
Durant els 31 anys que fa que és oberta, a la plataforma Casablanca s’hna produït 200 milions de barrils, cosa que equival a tres o quatre dies de consum mundial.
(...) Fins ara hi havia un altre pou que estava en actiu a Espanya, el d’Ayoluengo (Burgos), però (...) té una activitat a la baixa, pràcticament nul·la.
Repsol també està fent prospeccions a les Canàries, però de moment no hi ha xifres de quant se’n podria extreure, ni tan sols de quants pous està parlant. La possibilitat que s’explotin pous en aquesta zona ha provocat crítiques a les illes.
Sara Sans, A la recerca de més petroli sota el mar, La Vanguardia 27-12-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada