4.1.13

La Reserva de la Bioesfera no pot tenir nuclears*

L’informe del comitè consultiu del programa Home i Biosfera (MaB) de la Unesco era categòric: rebutjava la candidatura de les Terres de l’Ebre per ser declarada reserva de la bioesfera perquè a la zona hi ha centrals nuclears. Finalment (...) va resoldre deixar “en suspens” la candidatura catalana, que es podrà tornar a presentar el proper anys si n’exclouen les centrals.
“Tres de les vuit centrals nuclears espanyoles estan situades a la zona proposada com a reserva de la biosfera. El comitè consultiu manté que l’energia nuclear no és compatible amb els principis de MaB, i per això proposa que es rebutgi la proposta”, deia literalment la resolució. Encara que el document era una “recomanació”, la de les Terres de l’Ebre ha esta l’única candidatura de la vintena de propostes que es debaten (...) que figurava a l’apartat de “rebuig”. Ni tan sols no es va incloure com a projecte “a replantejar”.
(...) el delegat del Govern (...) va anunciar (...) que es continuarà treballant perquè el proper any s’accepti la candidatura de les Terres de l’Ebre, excloent-ne les centrals. De fet, quan s’elaborava la candidatura la es va plantejar aquesta possibilitat. (...)
Més de setanta institucions, agents econòmics i entitats de la societat civil del Baix Ebre, el Montsià, la Terra alta i la Ribera d’Ebre, s’havien implicat en el projecte que encapçala, com a president honorífic, Federico Mayor Zaragoza, ex-president general de la Unesco. No en va, la figura de reserva de la biosfera preveu no només la protecció dels elements naturals existents a la zona sinó també, i amb un nivell de prioritat idèntic, la protecció de formes tradicionals d’explotació sostenible dels recursos naturals, fet que suposa una implicació directa de la població.
Sara Sans, La Unesco diu no a l’Ebre per la nuclear, La Vanguardia 12-07-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada