8.1.13

Nacionalització d’Iberdrola a Bolívia*

El president de Bolívia, Evo Morales, va anunciar ahir l’expropiació de quatre filials d’Iberdrola. (...) El Govern va prometre una remuneració justa” a l’elèctrica espanyola.
Entre les quatre filials nacionalitzades hi ha dues de les principals distribuïdores elèctriques del país: Electropaz i Empresa de Luz y Fuerza de Oruro (Elfeo) (...). A través de la filial Iberbolivia, Iberdrola té el 89,5% d’Electropaz i el 92,8% d’Elfeo. (...)
“Vam haver d’aprovar el decret per poder tenir tarifes elèctriques equitatives; aquesta mesura garantirà el dret a l’accés a l’energia elèctrica i precautelarà l’economia amb tarifes uniformes” (...). El mandatari va justificar l’expropiació per posar fi a la fractura tarifària que existeix entre les tarifes de llum dels usuaris de la ciutat i els del camp. “Malauradament, ens han deixat unes diferències enormes entre l’àrea urbana i la rural”, va afegir, i va posar com a exemple el baix cost del quilowatt hora a La Paz, comparat amb el de les poblacions de fora de al capital, emb una diferència que supera els deu cèntims d’euro.
La nacionalització es va produir tot seguit, ja  que efectius policials i militars es van apoderar de els instal·lacions de les quatre empreses, com preveu el decret.
(...) el vicepresident García Linera va agregar que Bolívia pretén donar “un tracte just als inversors” i va assegurar que la decisió garanteix “el servei equitatiu dels serveis bàsics”, com marca la Constitució.(...)
La decisió d’expropiar les filials d’Iberdrola i Red Elèctrica (...) s’emmarca en la política estatista impulsada per Morales, que d’ençà que va arribar a la presidència ha nacionalitzat una vintena de companyies, especialment de serveis públics i recursos naturals. Mineria, telecomunicacions, energia i hidrocarburs destaquen entre els sectors que considera que ha de controlar directament. El 2010, Bolívia ja es va apoderar de quatre generadores d’electricitat, filials de la francesa GDF Suez i la britànica Ruralec, que va portar la nacionalització al Tribunal de l’Haia oer defensar els seus drets.
Robert Mur, Evo Morales expropia per sorpresa quatre filials d’Iberdrola, La Vanguardia 30-12-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada