6.1.13

Redescobriment de petroli a Irlanda


El descobriment de petroli al mar Cèltic ha creat expectatives d’un boom econòmic que porti a la segona ciutat irlandesa riquesa, llocs de treball i multinacionals energètiques disposades a invertir (...).
Cavant les costes de Cork s’ha trobar un jaciment (...) que s’estima que donarà per produir 280 milions de barrils de cru [uns 3 dies de consum mundial actual], valorats en gairebé 30.000 milions d’euros al preu actual del mercat del petroli. Per poder extreure’ls, amb una producció màxima de 100.000 barrils al dia, caldrà una inversió total de 1.500 milions d’euros [un 5% de la valoració del recurs]. La qüestió és com aconseguir aquests diners.
(...) Representants d’Exxon, Mobil,Texaco i altres gegants petroquímics mengen als acolorits pubs i restaurants de la ciutat (...) amb la intenció d’invertir (...).
Ja en el passat s’havien trobat jaciments petrolífers al mar Cèltic, però l’elevat cost d’explotació va fer que aleshores es tractés de negocis totalment inviables. Les circumstàncies ara són, però, molt més favorables, amb el desenvolupament de noves tècniques d’extracció molt menys costoses, l’augment del preu del barril de petroli i el descens de les taxes que han de pagar les firmes estrangeres que inverteixin a Irlanda (el país té l’impost de societats més baix de tota la Unió Europea, un motiu de fricció constant de Dublín amb les autoritats de Brussel·les).
Les infraestructures no serien cap problema per al projecte, perquè als afores de Cork ja està situada la refineria de Whitegate, amb prou capacitat per processar tot el cru que s’extregui del jaciment del mar Cèltic. El port de la ciutat (...) té un ambiciós pla d’inversions de 40 milions d’euros per a la construcció d’una moderníssima terminal preparada per digerir tot el trànsit marítim que pugui generar la indústria del petroli.
Corresponsal a Dublín, Febre de l’or a Cork, La Vanguardia 2-01-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada