4.1.13

Proteccionisme petrolier als EUA

L’acord més seguit aquest any als EUA es l’adquisició per 15.000 dòlars d’una empresa amb seu a Calgary (Nexen) per una altra amb seu a Hong Kong (la gran petroliera Cnooc). Un 10 per cent del negoci de Nexen es a EUA, la resta a Canada, el mar del Nord, Nigèria, Colòmbia i el Iemen. Però la part de reserves de gas i de petroli al Golf de Mèxic son prou importants com perquè Cnooc hagi decidit  presentar la seva oferta a la decisió del Comitè de Inversions Estrangeres d’EUA (Cfius), un organisme opac presidit pel Tresor que investiga les adquisicions estrangeres de companyies nord-americanes per possibles implicacions de seguritat nacional.
La decisió de Cfius serà un cas de prova per a les inversions de la Xina a EUA. El 2006 Cnooc va ofertar 18.500 dòlars per l’adquisició de la petroliera nord-americana Unocol. Cfius va examinar el cas però no va emetre cap sentencia. Els accionistes d’Unocol van aprovar l’oferta de la petroliera americana Chevron.
Cfius te autoritat nomes per considerar la seguritat nacional, però s’ha interessat pels recursos naturals. El 2007 va especificar que hauria de mirar els efectes potencials sobre les infraestructures critiques d’EUA, incloent els principals actius energètics i la projecció a llarg termini dels requeriments d’EUA de recursos energètics. I ara sembla que també ha inclòs considerar els factors de proximitat a llocs relacionats amb la seguritat nacional.
El públic nord-americà no esta preparat perquè una companyia estatal xinesa sigui propietària d’uns recursos que son un gran negoci a EUA.
Ed Crooks et el., Oil tie-up is a test case for US deal-watchers, Finantial Times 12-07-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada