31.1.13

Ramificacions del gas algerià*


Hidrocarburs, empresa estatal, exèrcit, Europa
Els rics jaciments de petroli i gas del Sàhara algerià sempre han estat un repte per a les grans companyies i els seus treballadors sobre el terreny. (...)
Protegides per les forces d’elit algerianes, les companyies estrangeres han operat durant anys en el que es considerava una zona a resguard (...). Ara aquesta imatge s’ha evaporat, com un miratge.(...)
“Un esdeveniment com aquest [el segrest a In Amenas] sacseja, sens dubte, el clima d’inversió (...) just quan el món àrab està tractant de recuperar una mica de confiança en les inversions en el sector del petroli i del gas”.(...)
Algèria, en particular, era vist com un dels països més segurs per als treballadors petroliers al nord d’Àfrica. No hi havia hagut atacs importants contra instal·lacions petrolieres ni tan sols durant la guerra ferotge entre el govern i els militants islamistes a la dècada dels 90, i tothom creia que les instal·lacions petrolieres estaven ben protegides.
Però això està començant a canviar. (...) Les grans petrolieres estrangeres consideren que és massa aviat per dir que els complexos algerians no són segurs, però admeten la seva preocupació.
(...) diversos experts regionals del sector van afirmar que l’atac havia sorprès la indústria. (...)
Algèria és una font important de petroli  i gas natural per a Europa i l’Àsia,però és cada cop més important també per als Estats Units. (...) “No esperem cap impacte perquè la majoria de les operacions les gestiona i administra directament Sonatrach” (...). “Crec que l’’excèrcit està ben equipat, ben entrenat i serà capaç de fer front a aquesta amenaça”.
Clifford Krauss, Un país amb instal·lacions petrolieres segures, fins ara, Ara 19-01-2013.

Gas Natural Fenosa, Sonatrach, Felipe Gonzàlez i la UE
Algèria és un soci estratègic de Catalunya i Espanya en l’àmbit energètic. I ho és més des del 8 de gener, quan el grup català Gas Natural Fenosa, controlat per La Caixa (en un 35%) i per Repsol (30%) va tancar la compra del 10% del gasoducte Medgaz, que connecta Beni Saf, a la costa algeriana, amb Almeria. (...)
Fruit d’aquests acords Sonatrach va desembarcar al capital de l’empresa catalana aconseguint un 385% de les accions. Enmig d’aquest conflicte, Gas Natural va decidir incorporar al seu consell l’expresident del govern espanyol Felipe González per destensar les relacions amb Alger. (...)
Algèria és el principal subministrador de gas d’Espanya. Un 37% de les importacions de gas natural del mercat espanyol van procedir d’aquest país el 2011 (...). El rànquing el completen Nigèria (19%), Qatar (13%) i Trinitat i Tobago (7%).
(...) La Unió Europea veu amb bons ulls l’arribada de més gas algerià a Espanya, ja que és una manera de reduir la dependència europea del gas rus. No obstant, perquè sigui realment així s’ha de superar el coll d’ampolla de la frontera francesa, ja que Espanya només disposa de dos interconnexions gasistes amb França (cap per Catalunya, malgrat tenir-ne prevista una a través de Figueres).
Ignasi Pujol, Un soci estratègic de Gas Naturla Fenosa i el govern espanyol, Ara 19-01-2013.

Noves relacions entre Gas Natural i Sonatarch al Medgaz
Gas Natural Fenosa va anunciar ahir un acord amb la companyia estatal algeriana Sonatrach per adquirir una participació del 10% de Medgaz (...). L?operació puja a 61,9 milions d’euros i el més rellevant és que va acompanyada d’un nou contracte de subministrament de gas natural a llarg termini i a preus interessants.
Com a conseqüència de l’acord, Gas Natural assumeix també un 10% del préstec d’accionistes subscrit al seu dia per Sonatrach a Medgaz. A més, la companyia espanyola adquireix drets per al transport per gasoducte d’un volum de gas proporcional a la seva participació.
(...) Aquest acord va posar fi a les diferències que durant cinc anys havien enfrontat les companyies espanyola i algeriana sobre els preus del gas. (...)
Un cop superats els litigis que van mantenir en tribunals internacionals, Sonatrach és ara un aliat estratègic de Gas Natural i fins i tot forma part del seu accionariat amb un 3,85% del capital.
La participació a Medgaz [en el qual s’han invertit prop de 1.000 milions d’eros] donarà accés a Gas Natural a una capacitat de transport de 0,8 bcm (800 milions de metres cúbics) anuals de gas, quantitat que equival a un 10% de la capacitat del gasoducte. La nova capacitat va acompanyada d’un nou contracte de subministrament a llarg termini per aquesta mateixa quantitat de 0,8 bcm, que té una durada de 18 anys.
(...) És un contracte addicional als que Gas Natural ja tenia firmats amb Sonatrach: 9 bcm (9.000 milions de metres cúbics), que arriben a Espanya a través del gasoducte del Magreb que travessa el Marroc.

La nova distribució del capital del Med gaz és la que mostra la taula.

%
Empresa
Capital
32
Flusys
Belga
24
Sonatrach
Sobirà algerià
20
Cepsa
IPIC-Abu Dhabi
12
GDF-Suez
Francès
10
Gas Natural Fenosa
Espanyol

Dolors Álvarez, Gas Natural compra el 10% de Mdgaz i aconsegueix un nou contracte a Algèria, La Vanguardia 9-01-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada