4.1.13

Relleu generacional a les nuclears de Catalunya


Omar forma part del relleu generacional que viuen les centrals nuclears de Catalunya. És un procés que va començar fa quatre anys i que ha comportat la incorporació de més de 300 persones.
Les tres centrals nuclears que hi ha a Tarragona van començar a funcionar als anys vuitanta: Ascó I el desembre del 1984, Ascó II el març del 1986 i Vandellós II el desembre del 1988. El gruix del personal que s’hi va incorporar en aquella època s’està jubilant ara. Però la peculiaritat d’aquesta indústria, que requereix una alta especialització, ha obligat l’ANAV [Associació Nuclear Ascó-Vandellós II] a planificar amb una previsió d’anys el relleu del seu personal, en especial el del sector més qualificat, que és gairebé la meitat de la plantilla de l’ANAV. En aquest cas, la formació sempre supera els tres anys. La preparació de la resta del personal, professionals, que procedeixen de graus superiors o de cicles formatius, és d’uns nou mesos. (...)
“No es tracta només de demostrar que tens els coneixements tècnics, també cal superar avaluacions psicològiques i proves mèdiques” (...).
Va canviar l’última tecnologia i la robòtica en automoció per unes centrals nuclears que utilitzen tecnologia desenvolupada a la dècada dels setanta. (...) Els coneixements que adquireixen no els serviran per treballar en qualssevol altra central nuclear, perquè cadascuna té el seu propi disseny (...). [Una llicenciada en Telecomunicacions] treballa a l’àrea d’informàtica. “La carrera és exigent, però el procés per incorporar-se ho va ser molt més; els dos anys de formació van ser els més durs de la meva vida” (...).
Durant el 2012, un total de 25.110 persones (del personal de l’ANAV i també de les empreses col·laboradores) han rebut cursets de formació. (...)
“La inversió en maquinària i en el personal són els nostres pilars per poder operar les centrals de manera segura a llarg termini” (...). La companyia va incrementar de manera notable l’esforç en formació des que es va registrar l’incident de la fuga de les partícules radioactives a Ascó, fa precisament quatre anys. Un error humà que va comportar diversos requeriments del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), entre els quals un reforç organitzatiu i de millora e la seguretat que es tradueix en més formació dels empleats, tant els de plantilla com els treballadors de les empreses col·laboradores.
(...) Fa un any l’ANAV també va posar en marxa un simulador de factors humans, pioner a les nuclears espanyoles, on es recreen amb exactitud maniobres i operacions perquè, tant els nouvinguts com els empleats que ja tenen experiència, s’instrueixin en estratègies per prevenir errors i evitar incidents. “També ens posen escenaris de simulació d’emergències per veure com reaccionem” (...).
(...) Aquest any s’han incorporat a l’ANAV 59 persones: 17 tècnics superiors, 29 tècnics mitjans i 13 professionals.
Sara Sans, Segona generació, La Vanguardia 2-12-2012.

La plantilla de les nuclears de l’ANAV és de 2.487, dels quals 1.393 són d’empreses col·laboradores. Prop de la meitat de la plantilla són titulars superiors i mitjans, la resta tenen FP-II, graus superiors o cicles formatius.
La Vanguardia 2-12-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada