20.1.13

Valorització energètica o incineradora de residus especials?*

La gran planta incineradora privada que promou el grup Servitranfer a Forellac (Baix Empordà) ha rebut una forta frenada de la Generalitat. Els promotors havien considerat inicialment que la incineradora es podria tramitat com una simple planta de valorització energètica que requeriria només llicència municipal. Tanmateix, Assumpta Farran, directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, afirma que la instal·lació s’ha d’ajustar als més exigents requisits que es demanen per a una incineradora de residus industrials, per la qual cosa requereix una autorització ambiental (permís de la Generalitat i avaluació dels impactes). La inversió econòmica en filtres que ha d’efectuar el promotor (per evitar la contaminació de l’aire) seria tan elevada que podria ser el factor que l’inclini a continuar amb el projecte o no.
(...) el projecte presentat fins ara per construir la incineradora de residus de Forallac és “molt insuficient”, per la qual cosa s’ha donat un nou termini a l’empresa per presentar documentació complementària.
Els promotors persegueixen construir una incineradora on es cremin combustibles derivats de residus (CDR), amb l’ànim de produir electricitat i acollir-se als ajuts del sector elèctric.
Al costat de la incineradora s’aixecaria una gran planta de tractament de residus industrials i perillosos amb cinc línies de tractament , en una de les quals es prepararà el combustible CDR per a la incineradora. A més disposaria de línies per tractar els residus metàl·lics, desballestar i descontaminar vehicles fora d’ús, inertitzar residus perillosos i tractament de residus sanitaris.
El projecte en el seu conjunt disposa del suport incondicional de l’Ajuntament de Forallac, que hi va donar llum verda el 21 de maig del 2012. No obstant això, ha ensopegat amb una dura oposició popular (SOS Empordanet i Naturalistes de Girona), ja que se situa en ple ‘Emporanet’ (...) a tocar del jaciment iber dels Clots de sant Julià, una zona catalogada com a bé cultural d’interès natural i en un terreny no urbanitzable d’especial protecció.
(...) El funcionament de la planta i el trànsit de camions en aquesta zona rural “destruirà la tranquil·litat de l’àrea i les activitats de turisme rural, excursionisme, ciclisme i esports de naturalesa que es practiquen a la zona”, que ha apostat pel turisme rural”. El projecte comportarà tractar unes 100.000 tones de residus anuals i la construcció de cinc naus (5.000 m2 de sostre), així com la pavimentació d’1,6 hectàrees (...).
Assumpta Farran va indicar que la incineradora s’haurà de dotar de potents filtres i sistemes de control d’emissions en continu per prevenir la contaminació atmosfèrica per dioxines, furans, clorhídric i altres contaminants generats en la combustió de combustibles derivats de residus.
A més, els promotors han d’aclarir la tipologia exacta dels residus que van a la incineradora (...).
(...) L’alcalde, Josep Sala (CiU), ha declarat que els qui protesten són majoritàriament “veïns de segona residència i altres de fora” del poble. Els opositors diuen que tothom té dret a un medi ambient net.
Antonio Cerrillo, El Govern posa fre a una incineradora en ple Empordà, La Vanguardia 16-01-2013.

La frenada que ha patit la incineradora de residus de Forallac no permet dir que el projecte hagi quedat definitivament arxivat (...) el promotor sempre tindria l’opció d’iniciar de nou la tramitació administrativa aportant la nova documentació per demostrar-ne la idoneïtat, adaptar el projecte i reprendre la tramitació ambiental.
(...) la nova documentació exigida “pot posar en dubte la viabilitat econòmica” del projecte, ateses les elevades inversions que es requereixen, i que és precisament aquest fet el que pot explicar la tardança del promotor a l’hora de presentar la documentació addicional requerida.
L’elevada inversió en filtres condiciona la inversió, La Vanguardia 16-01-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada