28.4.13

Catalunya sense fracking ... de moment*


El Govern català ha optat per denegar la sol·licitud dels dos permisos presentats per l’empresa Montero Energy per explorar l’existència de gas no convencional en set comarques catalanes. La decisió pot ser el cop de gràcia a la tècnica de la fractura hidràulica de la roca (‘fracking’) amb la qual en principi s’havia d’extreure l’hidrocarbur si es trobava. La decisió s’adopta un dia abans de la celebració d’una trobada a Orís (Osona), on s’espera una gran concentració d’alcaldes contraris a la hidrfracturació.
El Departament d’Empresa i Ocupació ha rebutjat les sol·licituds esgrimint “la insuficiència dels projectes presentats”. “En obrir els sobres hem vist que no compleixen els requisits”, diuen fonts del Govern. L’empresa podrà presentar recurs. (...)
L’Administració catalana havia tret a informació pública la sol·licitud el setembre passat, i, una vagada acabada la fase d’al·legacions (novembre), s’esperava la resolució, que s’ha endarrerit més del que estava previst; i tot indica que ha pogut ser determinant el rebuig popular que ha despertat el ‘fracking’. Els permisos d’investigació els concedeix la Generalitat; després, l’empresa ha de valorar si hi ha prou recursos, i , en última instància, és el Ministeri d’Indústria el qu ha d’autoritzar les prospeccions d’explotació.
La denegació dels permisos s’uneix a la decisió del Govern català d’iniciar el procés per extingir els permís d’investigació ja concedit a l’empresa Terredo per explorar a 51.200 hectàrees de les comarques de la Garrotxa, Osona i el Ripollès.
Els últims cinc anys s’han presentat a Espanya més de 100 sol·licituds per extreure gas no convencional. Tota aquesta febre persegueix extreure el gas mitjançant la hidrofracturació (...). La Plataforma Aturem el Fracking ha convocat per avui una trobada a l’ajuntament d’Orís (Osona) amb els alcaldes dels municipis afectats per l’explotació d’hidrocarburs. En la trobada està previst firmar el compromís d’Orís on es manifestarà el rebuig del ‘fracking’ i, alhora, el suport a un canvi de model energètic per afavorir les energies renovables.
Antonio Cerrillo, Cop de porta del Govern al ‘fracking’, La Vanguardia 23-03-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada