28.4.13

Estocada a les renovables*

L’Executiu va aprovar ahir la quarta normativa per reduir la retribució a les fonts renovables. El ministre d’Indústria (...) espera estalviar així entre 600 i 800 milions d’euros, per intentar limitar l’augment del dèficit tarifari reconegut pel Govern a les elèctriques (i xifrat en 29.000 milions d’euros).
La normativa elimina la possibilitat que tenien fins ara els promotors d’acollir-se a dues modalitats de retribució: una, la tarifa regulada fixa que ja incorporava la prima, o el cobrament del preu del mercat elèctric diari (‘pool’) més la prima, que sol ser l’opció preferida de les empreses quan s’apugen els preus en aquest mercat a l’engròs.
A partir d’ara, les empreses optaran per la tarifa fixa, ja que qui vagi al mercat només cobrarà el preu que marqui el ‘pool’ sense prima. L’estalvi de costos serà d’entre 250 i 500 milions d’euros. A més, el reial decret llei modifica la manera d’actualització anual de costos regulats vigents (transports, distribució i primer al règim especial). Enlloc de l’IPC, es farà servir un indicador que exclou l’energia i els aliments (amb la qual cosa enlloc de pujar les primes un 3.5%, només augmentaran un 0,5%). Així, s’estalviarà de 330 a 340 milions d’euros.
L’Associació Empresarial Eòlica veu inacceptables les mesures i amenaça de denunciar l’acord a la UE ja que “suposa alterar les condicions” amb les quals es va plantejar la inversió. La Unió espanyola Fotovoltaica va dir que el Govern “empitjora la dramàtica situació de desenes de milers d’inversors atrapats per la inseguretat jurídica”.
“L’abolició de l’opció de mercat més prima és l’extermini del sector renovable”, creu l’Associació de Productors d’Energies Renovables (APPA).
Antonio Cerrillo, Soria torna a retallar les primes a les renovables, La Vanguardia 2-02-2013.


Després del decret llei aprovat la setmana passada, les principals patronals que aposten per l’energia verda (Anpier, Appa, Protermosolar i Unef) consideren que la retallada en la retribució ascendirà a 500 milions “mentre que la resta del sistema elèctric registra un increment d’ingressos superiors als 1.000 milions”.
Es tracta de la quarta reforma que tant l’anterior govern, com l’actual aproven per reduir les primes a les renovables. Aquesta última consisteix, bàsicament, a treure les renovables del mercat i obligar-les a cobrar una tarifa regulada, que ja no s’actualitzarà amb l’IPC, sinó amb un indicador elaborat gairebé expressament.
Davant d’aquesta situació, les diferents patronals tornaran a denunciar a Brussel·les la falta de seguritat jurídica per al sector.
(...) el ministre d’Indústria explicava (...) que “el cost  de tenir llum a Espanya globalment ascendia a 19.000 milions. I d’això, la meitat, 9.500 milions corresponia a les primes al règim especial”. I afegia: “No només és energia renovable, ja que també hi entra la cogeneració, la biomassa, el biogàs...”.
(...) les empreses cotitzades han patit una clatellada borsària, després de conèixer la normativa. Entre les més afectades figuren Acciona, Abengoa o Gamesa, entre altres. (...) El president d’Acciona ja va advertir (...) que si se seguia per aquesta línia de retallades a la retribució, Acciona deixaria de fer inversions en renovables a Espanya. De fet, altres empreses com Gamesa han realitzat diversos ERE, fins i tot han tancat plantes a Espanya. No només afectarà els operadors, sinó també la indústria auxiliar.
Conchi Lafraya, Les renovables denunciaran a Brussel·les inseguretat jurídica, La Vanguardia 9-02-2013.

La guerra sempre esclata entre les empreses d’energies renovables i les tradicionals (Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa...), agrupades eb la patronal Unesa. Ahir, aquesta última davant les queixes de totes les patronals de renovables en bloc va sortir a defensar-se. Unesa torna a explicar que “el dèficit de tarifa assolirà els 29.500 milions d’euros (...) i que només el carreguen en els balanços les empreses d’Unesa”. També recorda Unesa que aquest forat es genera “principalment per les primes que cobren les energies solars mitjançant la factura elèctrica, que el 2012 arribarà gairebé als 8.500 milions d’euros”.
Tornem-hi amb el dèficit de tarifa, La Vanguardia 9-02-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada