28.4.13

Mesures pel canvi climàtic en el discurs d’Obama


(...) el canvi climàtic ha tornat a l’agenda política dels Estats Units. Va ser un dels arguments estel·lars del discurs inaugural del segon mandat, que Obama va pronunciar (...).
Tres dies després, John Kerry, nomenat secretari d’estat en substitució de Hillary Clinton, va dir al senat que el canvi climàtic és un de les principals amenaces a la seguritat de la superpotència. El Pentàgon registre des de fa anys aquesta realitat en els seus plans. “Encara que el canvi climàtic no causa conflictes per si sol, pot actuar com a acceleradors de la inestabilitat o el conflicte”, es llegeix a l’Informe Quadriennal de Defensa del 2010.
El problema per al president és que la Cambra de Representants està dominada pe Partit Republicà, escèptic respecte al canvi climàtic i contrari a forçar el sector privat a limitar les emissions. (...)
Queda la via regulatòria (...) a través de l’Agència de Protecció Mediambiental [EPA]: aprovar, sense passar pel Congrés, normes que promoguin l’estalvi energètic en diferents àmbits, des de les plantes energètiques fins a les bombetes. O les inversions en energies renovables. (...)
Que, després d’aparcar el canvi climàtic durant la campanya per ales presidencials del 6 de novembre passat i bona part del primer mandat, Obama el recuperi, s’explica en part perquè no tornarà a afrontar cap altra campanya presidencial. Ara pot arriscar més.
(...) van cridar l’atenció les reaccions al discurs. Entusiasme entre els ecologistes. Silencia en el lobby de la indústria energètica. “Això és perquè no s’h van prendre seriosament”, opina la periodista. (...)
La via de les regulacions –normes que no requereixen la llum verda de la Cambra de Representants i el Senat- apareix com una opció més viable. I aquest mètode pot ser un model per als propers quatre anys: una política basada més en els decrets presidencials o les ordres administratives que en les lleis d’un Congrés polaritzat.
Marc Bassets, Els EUA situen el canvi climàtic com una amenaça a la seguretat, La Vanguardia 20-01-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada