28.4.13

Petrolieres

El govern espanyol culpabilitza les grans petrolieres de l’encariment dels carburants (...). El consell de ministres va aprovar ahir una reforma de la llei d’hidrocarburs, un conjunt de mesures per incrementar la competència en el sector, afavorint la independència de les estacions de servei i l’entrada de nous operadors i limitant el creixement dels principals operadors, per aconseguir que els preus baixin.
Dues petrolieres, Repsol i Cepsa, controlen bona part del mercat de gasolineres d’Espanya. Per combatre aquest domini, el govern espanyol eliminarà les barreres perquè altres empreses entrin al sector. L’objectiu és que s’obrin noves estacions de servei i que apareguin nous operadors que redueixin la quota els grans operadors. (...) El ministeri d’Indústria i Energia també facilitarà l’obertura de gasolineres en centres comercials, parcs comercials, estacions d’inspecció tècnica de vehicles i polígons industrials. Per fer-ho possible, el govern espanyol va aclarir que el subministrament de combustible és compatible amb l’ús del sòl per a activitats comercials.
Una de les mesures aprovades pel consell de ministres és limitar els contractes d’exclusivitat de les gasolineres amb les grans petrolieres (...) evitant contractes d’exclusivitat en els quals el minorista sigui un revenedor amb descompte fix o un comissionista, unes situacions que condicionen el preu final.
(...) “Repsol i Cepsa controlen gairebé el 80% del mercat majorista i minorista, amb gasolineres pròpies o de bandera. (...) La concentració ha facilitat els preus recomanats (...). aquest oligopoli ha fet que “els preus espanyols, sense impostos, siguin dels més elevats d’Europa (...).
(...) les mesures del govern espanyol “serà difícil que tinguin impacte,perquè les empreses verticals, propietàries de refineries i gasolineres, tenen el 75% dels punts de venda, que cobreixen a bastament la xarxa de carreteres (...). Això fa difícil que s’instal·lin gaires gasolineres independents, que, al cap i a la fi, haurien de seguir comprant majoritàriament a Capsa i Repsol”.
Xavier Alegret, Ofensiva per abaratir la gasolina, Ara 23-02-2013.


Embargament d’actius de la Chevron a Argentina
La justícia argentina va conformar ahir l’embargament disposat per un jutjat de primera instància contra els actius de la petroliera Chevron a l’Argentina atenent una demanda presentada a l’Equador (...)
Alguns experts apunten que Chevron possiblement va firmar l’acord amb YPF respecte al jaciment de Vaca Muerta per provar de reconduir el tema de l’embargament, però una vegada que la justícia s’ha manifestat resultarà difícil fer marxa enrere.
Conchi Lafraya, La justícia argentina trenca el pacte YPF-Chevron, La Vanguardia 1-02-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada