28.4.13

Quatre mesos després encara no s’ha solucionat el vessament de 4.000 tones de nafta a la refineria de Tarragona*

El vessament de nafta –un compost d’hidrocarburs que s’obté de la destil·lació del petroli, i que és un líquid volàtil i inflamable-, es va produir a finals d’octubre de l’any passat, però no va transcendir fins divendres, gairebé quatre mesos després de l’incident. Portaveus de Repsol van confirmar a l’ARA que la fuita en una línia de la refineria va provocar que més de 4.000 tones de material contaminant es filtressin al subsòl de les instal·lacions, to i que aquesta quantitat podria ser superior (fina a 6.000 tones), segons altres fonts consultades. Almenys així constava en els primers informes del succés elaborats per l’Agència Catalana de l’aigua (ACA), que ha obert un expedient sancionador a la companyia i supervisa el protocol de neteja que encara està en marxa.
Repsol va tenir constància de l’incident quan els detectors de la xarxa de pous que hi ha al subsòl de la refineria de la Pobla de Mafumet van detectar anomalies. (...) posteriorment es van excavar rases i pous al perímetre de les instal·lacions per absorbir el producte filtrat al subsòl. Mesos després de l’inici de les tasques, però, encara no s’ha retirat tot el material que va escapar-se dels conductes de la refineria. “Se n’ha recollit entre el 805 i el 90%”, van subratllar els mateixos portaveus.
Repsol va assegurar ahir que té la “certesa” que el vessament de nafta no ha afectat el riu Francolí –que transita molt a prop d’aquests espais industrials-, però va admetre que hi ha “algun indici” que en finques veïnes de les instal·lacions hi pot haver “algun problema”. (...) Repsol i la conselleria de Territori i Sostenibilitat (...) no van poder detallar ahir l’abast de la possible afectació en el subsòl malgrat que fa mesos que els tècnics hi treballen.
Joan Serra, Repsol neteja des de l’octubre un gran vessament a Tarragona, Ara 16-02-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada