6.5.13

Dependència de REE del PP*


Red Eléctrica (REE) patirà en el seu propi balanç les retallades de la crisi. (...) El nou pla estratègic suposarà un desemborsament mitjà de 550-600 milions a l’any (...) una caiguda del 31,8% en el conjunt dels tres darrers anys.
(...) del nou pla un 25% anirà a parar a les Balears i a les Canàries. Entre altres coses (...) perquè “cal provar d’unir els sistemes de les illes perquè hi hagi menys dependència de l’exterior sempre mantenint la seguretat de subministrament, però a menys cost”. A més, quan es tramiti la nova llei sobre activitat extrapeninsular, REE prendrà el control de les instal·lacions de bombatge a les illes, que pertanyen a Endesa, i donen suport a les energies renovables. [Folgado, president de REE,] va justificar el canvi regulatori “en la seguretat de subministrament” i va senyalar que, en altres països, com Itàlia, és l’operador de xarxa el que dirigeix aquesta mena d’activitats. (...)
REE va obtenir un benefici net de 492 milions, un 6,9% més que l’exercici anterior. Però és clar que, ara i sempre, la seva línia inversora en xarxes de transport i estacions ve marcada per les exigències i els plans del Govern central. (...)
Folgado (...) va ser secretari d’Estat d’energia en el segon govern de José María Aznar. (...)
(...) a REE es respiren aires nous (...) s’obre la porta a desdoblar el càrrec de president i conseller delegat en dues persones. És possible que al llarg d’aquest any es nomeni un número dos a la companyia (...). Caldrà esperar a veure si és de l’òrbita del PP o totalment independent. D’altra banda, el canvi estatutari permetrà nomenar un líder entre els consellers independents (...). Els dos canvis són peticions dels fons internacionals presents en el capital, que reclamen a les companyies espanyoles que s’acullin a les normes de bon govern corporatiu.
Conchi Lafraya, Menys inversió en xarxes, La Vanguardia 21-04-2013.

Distribució del capital de REE: 20% SEPI (empresa pública espanyola), 70% accionistes estrangers, 10% inversors privats espanyols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada