24.6.13

La Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC),


El govern espanyol ha aprofitat la llei de creació de la  Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC), el nou ens superreguladors de l’Estat, per traspassar poders de la Comissió Nacional d’Energia (CNE) al ministeri d’Indústria, i incrementar-los significativament. Així, l’executiu ha creat una mena d’”acció d’or” per condicionar l’adquisició d’actius estratègics en el sector de l’energia que es podrà aplicar només a compradors extracomunitaris. A la pràctica, però, el nou mecanisme suposa el blindatge de la petroliera Repsol i de la Companyia Logística d’Hidrocarburs (CLH) davant d’una hipotètica oferta pública d’adquisició (opa) indesitjada.
(...) Les adquisicions empresarials significatives s’hauran de comunicaar prèviament al ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, que eventualment podrà imposar condicions.
(...) La llei de creació de la CNMC, (...) permet a Indústria (...) establir “condicions” en cas que inversors estrangers comprin societats amb actius estratègics en el sector de l’energia, sempre que es percebi una “amenaça real” o “greu” per a la garantia de subministrament.
La nova disposició amplia la protecció de què ja disposaven els actius regulats del sector energètic, entre els quals figuren la distribució i transport de gas, l’operació dels sistemes elèctrics i gasistes, els sistemes extrapeninsulars i els emmagatzematges de gas. També estan protegides les centrals nuclears i les instal·lacions tèrmiques de carbó d’especial rellevància en el consum de carbó de producció nacional.
Ignasi Pujol, El govern espanyol blinda Repsol d’una opa, Ara 22-06-2013.

El tema anterior planteja una nova incògnita respecte a l’energia de Catalunya en el supòsit d’estat independent i momentàniament fora de la UE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada