24.6.13

Primes, preus i economia*

Gas Natural Fenosa
Rafael Villaseca, conseller delegat de Gas Natural Fenosa va planejar ahir amb claredat el que, segons el seu parer, constitueix l’única alternativa que té el Govern central: o es redueixen els costos de l’energia amb una disminució de les primes a les energies renovables, o no hi haurà més remei que apujar els ingressos amb una alça a la factura de la llum. (...)

Les primes no augmenten els costos sinó els preus. I cal recordar que les primes no només s’apliquen a les renovables, sinó al carbó nacional i a les centrals de cicle combinat amb gas natural entre altre conceptes. També es poden reduir altres costos, com els de combustibles importats si s’incrementa l’ús de fonts renovables pròpies.

En qualsevol cas, Villaseca va assegurar que “la factura de la llum no és la que marca una situació dramàtica a Espanya, ja que, de mitjanal les llars paguen tan sols 1,7 euros al dia per l’electricitat” (uns 51 al mes), una quantitat “molt inferior a la que gasten en altres coses”. (...)
(...) el conseller delegat de Gas Natural va insistir en la tesi coneguda en contra del manteniment de l’actual nivell de primes per a la producció de les energies renovables. “La caiguda de la demanda d’energia no és la raó per la qual existeix el dèficit de tarifa (la diferència entre el cost de l’energia i el que se’n paga), sinó l’aparició de més energies que cal subvencionar; això és el que cal arreglar, el que el ministeri mira de solucionar i esperem que no trigui a fer-ho perquè el mercat està liberalitzat”.

El dèficit de tarifa (elèctrica) es deu a que els governs estatals no han autoritzat incrementar els preus del kWh segons els augments dels costos per motius electorals (menor increment de l’IPC i dels costos domèstics). I no hem d’oblidar que Espanya ha de complir amb els compromisos europeus de reducció de les emissions de gasos efecte hivernacle i d’augment de la penetració de les fonts renovables. Tampoc hem d’oblidar les creixents dificultats que el govern espanyol posa a l’autogeneració d’electricitat, i que cremar més gas comporta haver de pagar més per l’excés d’emissions de CO2.

(...) Villaseca va advertir el Govern que (...) els consumidors acabarien pagant més per l’electricitat, ja sigui directament o pels pressupostos generals de l’Estat si augment el dèficit de tarifa. (...)
“Cada dia, els costos laborals pesen  menys a l’hora de prendre decisions, mentre que l’energia o la logística cobren més importància” (...).
Lalo Agustina, Gas Natural insta a abaixar les primes o apujar la llum, La Vanguardia 20-06-2013.

WWF
WWF ha presentat un informe sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle en què adverteix que Espanya és un dels països industrialitzats que més ha augmentat les emissions des del 1990. El sector energètic n’és el principal responsable i només una política que promocioni les renovables pot evitar un increment alarmant del CO2 en els propers anys, quan comenci la recuperació econòmica,
Redacció, WWF demana un gir renovable en la política energètica, La Vanguardia 19-06-2013.

Eòlica
Els parcs eòlics catalans calculen que perdran ingressos per valor de més de 30 milions anuals per les noves normatives del Govern central i que afecten el sector. El president d’EolicCat, Miquel Cabré, va assegurar que aquests canvis normatius “no obeeixen a criteris econòmics”.
Europa Press, El sector perdrà 30 milions d’ingressos, La Vanguardia 17-06-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada