12.8.13

El repartiment de la pujada de l’electricitat



La major part del cost d'aquesta reforma l'assumiran les companyies elèctriques per la distribució i les firmes de renovables, per valor de 2.700 milions i en quantitats similars. Els restants 900 milions els aportaran els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per assumir costos extrapeninsulars (el que costa portar la llum als arxipèlags, Ceuta i Melilla).
(...) Aquest deute s'ha originat pel sobrecreixement de les renovables, que de 400 megawatts de potència previstos van passar a 4.000, i les primes que se'ls han concedit. El 2012, els costos del sistema eren 22.500 milions i els ingressos es van quedar en 18.000.
La reforma, que es desenvoluparà en un avantprojecte de llei, un decret llei, vuit reials decrets i tres ordres ministerials, persegueix acabar amb aquest dèficit i, mica en mica, amb el deute acumulat. Per això, a més de la pujada del rebut i l'aportació dels PGE, estableix nous règims retributius per a les instal·lacions de renovables i les xarxes de transport i distribució.
En aquest sentit, els canvis inclouen la supressió de les primes a les renovables establint un nou marc que fixa una "rendibilitat adequada" del 7,5%, el que suposa estalviar uns 1.500 milions. (...) Aquesta retribució afectarà la vida útil de les 55.000 instal·lacions. (...)
També inclouen retallades de fins a 1.000 milions en els pagaments regulats que es reben per gestionar les xarxes de mitja i alta tensió i es disminueix la retribució actual dels pagaments per capacitat que perceben les centrals de cicle combinat en 200 milions d'euros. Precisament, habilita el tancament temporal d'aquestes instal·lacions. Segons Indústria, sobren entre 4.000 i 6.000 MW de potència sobre els 25.000 instal·lats i aquesta sobrecapacitat requereix, al seu parer, establir la figura del tancament temporal establint "una subhasta d'hibernació". El canvi en els pagaments de capacitat es redueix de 26.000 euros a 20.000, que al seu torn es reduiran a 10.000 encara que el pagament s'eleva de 10 a 20 anys. Així mateix, reforçarà la lluita contra el frau, modifica l'estructura de peatges reduint el cost sobre el consumidor mitjà i penalitzant les segones habitatges i els buits.
Miguel Ángel Noceda, La luz sube un 3,2% por la reforma, El País 13-07-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada