6.8.13

Espanya continua sent diferent, ara en eòlica marina**


Zèfir es va presentar fa tres anys com un parc eòlic marícapdavanter que havia d’obrir perspectives al sector i propiciar el desenvolupament de la indústria eòlica al mar. A hores d’ara, la primera fase del projecte, davant la costa d'e l’Ametlla de Mar,havia d’estar en marxa. No només el calendari se l’ha emportat el vent, sinó també el futur de la  instal·lació. La liquidació a les primes a les energies renovables ha guillotinat el projecte, impulsat per l’Institut de recerca en Energia de Catalunya (IREC), una agrupació d’empreses, universitats i diverses administracions catalanes.
Amb Zèfir estancat i sense el suport del Govern, els fabricants d’aerogeneradors, que havien promès la seva participació, estan provant la seva tecnologia en parcs eòlics marins  ubicats al nord d’Europa, on proliferen i on les tramitacions són molt més àgils.
Ara per ara, el projecte Zèfir ha fet aigües. Només el podria salvar que la nova regulació elèctrica en què treballa el Govern central inclogués un tractament especial per a les plantes experimentals, tal com va sol·licitar fa unes setmanes l’IREC mateix al ministeri. (...).
A la paralització del Zèfir, tant en el terreny econòmic (la supressió de les primes ha estat un factor decisiu) com en l’administratiu, s’hi ha d’afegir dos factors més: el recent relleu d’Antoni Martínez al capdavant de l’IREC i l’oposició al projecte que hi ha hagut al territori, que tot i que no ha estat la causa que el projecte no prosperi, ha estat un element més en contra (...).
Mentrestant, els tres socis del projecte, Alstom, Acciona i Gamesa (...), estan provant la tecnologia en altres emplaçaments. Alstom (amb seu a Barcelona) ha enviat una primera màquina a França i té previst enviar-ne dues més a Bèlgica i al Regne Unit Gamesa està negociantAcciona té previst instal·lar un molí flotant al mar Cantàbric.
Segons el sector, sense el Zàfir, Espanya i Catalunya perden una oportunitat per liderar un sector en auge al nord d’Europa. La setmana passada, per exemple, es va inaugurar el parc eòlic marí més gran del món a Margate (Regne Unit), amb 175 turbines de Siemens.
Sara Sans, El parc eòlic davant la costa de l’Ametlla s’allunya, La Vanguardia 8-07-2013.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada