6.8.13

Més favors a la indústria nuclear espanyola*

El Govern espanyol està donant, aparentment, totes les facilitats perquè la planta nuclear de Garoña (Burgos) pugui continuar en servei. Les va donar quan la nuclear estava oberta –sense que l’empresa propietària n’acceptés les condicions-; i les ha tornat a concedir ara, quan la central ja ha acabat el període d’explotació (el 6 de juliol). De sobte, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va emetre ahir un informe favorable sobre un reial decret que facilitaria la hipotètica represa de l’activitat.
El Govern central ha agafat un reial decret llei sobre gestió de residus nuclears per donar a Garoña una altra oportunitat de ressuscitar. I ahir el CSN va donar el vistiplau a aquesta nova normativa; tot i que amb el vot en contra de la consellera Cristina Narbona (PSOE) i el suport dels quatre consellers restants [dos del PP, una del PSOU (Rosario Velasco) i un de CiU (Antoni Guirguí)].
La nova reglamentació introdueix la possibilitat que els centrals que han tancat puguin disposar d’un any per demanar la renovació de la llicència si el tancament es deu a raons econòmiques i no de seguritat. La norma és un redactat a mida perquè Nucleonor (...) es repensi l’opció de tornar a reprendre l’activitat. Però el fet que se li hagi dissenyat un vestit aa mida ha creat malestar als qui es queixen del canvi de les regles de jos quan el partit ja ha acabat.
Fins ara, si Garoña volia reobrir les portes, l’empresa estava obligada a demanar una nova autorització d’explotació, la qual cosa suposav tramitar una nova declaració d’impacte ambiental i seguir un llarg procediment que pot durar fins tres anys. En canvi, ara n’hi hauria prou amb una simple renovació de la llicència, que consegüentment agilitzaria els tràmits i comportaria menys requisits.
“La idea de renovar la llicència era una possibilitat a què l’empresa es podia acollir mentre operava, és a dir, mentre l’autorització estava vigent; però aquí no podem parlar de renovació, ja que ha cessat l’explotació”, diu Cristina Narbona (...).
Narbona creu que és una fal·làcia fer una distinció reglamentària entre nuclears que cessen per raons econòmiques i per motius de seguretat, perquè “les raons econòmiques no són alienes a la seguretat, i la seguretat nuclear requereix inversions econòmiques, que són les que demanarà el CSN si l’empresa sol·licita els nous permisos (...).
Antonio Cerrillo, El Consell de Seguretat Nuclear aplana el camí per reobrir Garoña, La Vanguardia 1-08-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada