6.8.13

Molins de vent: ofensa o esperança?*


Pel nord-americà A. Guenter Bier (...) el projecte de construcció d’un parc de 75 molins de vent –de 100 a 175 metres d’alçària- en un tram d’entre 10 i 16 quilòmetres de les platges del desembarcament de Normandia és un atemptat contra la memòria dels morts.
No és l’única persona que pensa així, encara que també hi ha qui, com el canadenc Glen Estill (...)jutgen que la implantació d’una font d’energia neta en aquest lloc carregat d’història podria representar un “símbol d’esperança” equivalent al del dia 6 de juny del 1944. Si la construcció de grans parcs eòlics és objecte regular de controvèrsia, a França i a tot arreu, el promogut per la societat Éoliennes Offshore de Calvados –consorci dirigit per EDF- davant les platges del Desembarcament havia de ser forçosament polèmic. (...).
El parc eòlic, amb una potència total de 450 megawatts, ocuparia una àrea de 50 quilòmetres quadrats (...) on es va instal·lar el gran port artificial conegut com Port Wisnton, de què encara són visibles les restes, i les platges de nom en clau Gold i Juno, on van desmbarcar britànics i canadencs. (...)
La federació Environnement Durable (FED) –que agrupa 600 associacions contràries als molins eòlics-, l’organització Basse Normandie Environnement (BNE) i l’European Platform Agaainst Windfarms (EPAW) han recollit milers de firmes contra el projecte –sotmès a debat públic fins al pròxim dia 20- i, paral·lelament, donen suport a la petició feta a la Unesco perquè les platges del desembarcament siguin protegides com patrimoni de la humanitat.
Lluís Uría, Vent agitat a les platges de Normandia, La Vanguardia 8-07-2013.




Potser caldria discutir perquè un parc eòlic és una ofensa i no una nuclear que va sofrir un incendi amb abocament d’aigua no ho és.

Una central nuclear francesa de Penly, a la costa de Normandia, s'ha incendiat aquest dijous, segons ha anunciat l'elèctrica EDF, que ha subratllat que no hi ha hagut ferits i que les instal·lacions "estan segures".
Ara, 5-04-2012.

La fuga d'aigua radioactiva que es va produir ahir després de l'avaria d'una bomba en un reactor de la central nuclear francesa de Penly, a la costa de Normandia, ha estat detinguda aquesta matinada, ha informat l'elèctrica EDF. (...)
La fuita d'aigua, que es va iniciar hores després de l'incendi ahir al migdia de l'oli que s'havia abocat de la bomba de refredament del reactor, va ser d'uns 2.000 litres.
El Mundo 6-04-2012.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada