12.8.13

Obsolescència nuclear a l’Àsia*



Cada vegada  Àsia mira amb més recel els seus reactors nuclears. (...) Informe va revelar ahir que probablement des de fa tres anys una central nuclear, situada a prop de la zona més poblada de l’illa [de Taiwan], perd aigua radioactiva.
Mentrestant, el Japó continua sense resoldre els problemes a la central de Fukushima, (...) on continua filtrant-se aigua contaminada al mar malgrat les barreres erigides. I a Corea del Sud, la fiscalia està duent a terme una macro investigació després que va sorgir a la llum que s’han falsificat certificats de seguretat i que molts reactors tenen components de baixa qualitat.
Durant anys, Àsia ha vist en l’energia nuclear una alternativa fiable als combustibles fòssils, en països que no tenen recursos naturals com el Japó, Taiwan i Corea del Sud. Però els últims anys els dubtes sobre la seva seguretat s’estan multiplicant i la regió s’ha vist obligada a replantejar-se’n l’ús.
A Taiwan, el projecte per construir una quarta central està bloquejat des de fa uns quants anys, entre mobilitzacions de rebuig al carrer i encesos debats parlamentaris. (...)
El Poder de Control, l’organisme encarregat de fiscalitzar el govern taiwanès, va informar que els reactors 1 i 2 de la planta nuclear de Jinshan han perdut (...) aigua amb substancies radioactives, com el cesi-137, el cobalt-60 i el manganès-54.
(...) L’informe del Poder de Control, és contundent. Rebutja les explicacions “inconsistents” de Taipower [l’empresa que opera les centrals nuclears del país] i denúncia una cadena d’errors en el control dels residus nuclears. Ha encarregat a més un informe addicional a un laboratori dels Estats Units.
L’energia nuclear sempre ha estat un tema polèmic a Taiwan, una illa petita on qualsevol accident afectaria el territori sencer. (...)
Aquesta setmana el Ministeri d’Indústria japonès va estimar en 300 tones les filtracions radioactives que s’escapen cada dia de Fukushima. (...) el Govern s’implicarà directament per resoldre el problema, vista la incapacitat –i l’obstruccionisme- de la companyia propietària de la planta (Tepco), molt criticada.
Dos anys i mig després del desastre –la pitjor catàstrofe nuclear al món des de Txernòbil-, la majoria de les centrals continuen tancades al Japó, on abans del tsunami l’energia nuclear subministrava el 30% de l’electricitat.
A Corea del Sud, sis reactors actualment estan tancats: tres per “manteniment” o perquè els ha caducat el permís d’operacions, i les altres tres per reemplaçar cables que s’ha sabut que van ser subministrats utilitzant certificats de seguretat falsos. Entre les desenes de detinguts hi ha l’expresident executiu de l’empresa pública nuclear, sobre  el qual pesen acusacions de suborn.
Taipei/Tòquio Reuters, Àsia tem els seus reactors, La Vanguardia 10-08-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada