12.8.13

Terratrèmols atribuïts a pràctiques del fracking*



Els enemics del fracking, la controvertida tècnica d'extracció no convencional de gas, tenen nous arguments per qüestionar o, almenys, exigir un estricte control mediambiental a aquest tipus d'explotacions d'hidrocarburs. Un estudi publicat ahir a la revista Science relaciona els terratrèmols amb la injecció d'aigües residuals, una de les tècniques que utilitza el fracking. Els investigadors, de la Universitat de Columbia, asseguren que sismes ocorreguts en llocs llunyans han desencadenat terratrèmols en zones d'Estats Units on s'elimina el líquid sobrant de les explotacions (no només de gas; també de petroli) injectant-lo en el subsòl a gran profunditat. (...)
La sismicitat induïda per terratrèmols ocorreguts a milers de quilòmetres és alguna cosa conegut (...). "Perquè succeeixi, les falles han d'estar a la vora del col · lapse, i això passa de forma natural quan la pressió dels fluids és molt alta. És la primera vegada que observem aquest tipus de terratrèmols inusuals en una regió on la pressió ha augmentat de manera artificial ". És a dir, fruit de l'activitat humana. Van der Elst precisa: "No hem observat grans terratrèmols com a conseqüència directa del fracking. És l'eliminació dels fluids la que suposa major perill".
(...). La tècnica fa servir ingents quantitats d'aigua, de les que després cal desfer-se. Una petita part dels fluids residuals retorna de manera natural a la superfície, però la majoria es tracta, bé en superfície (es construeixen basses i es deixa evaporar), bé reinyectándolos al subsòl. Aquesta última opció és la més utilitzada en les explotacions d'Estats Units.
"L'eliminació d'aigua residual en pous profunds dissenyats per a això té el potencial d'induir terratrèmols prou potents com per preocupar la societat", assegura per correu electrònic William Ellsworth, especialista en sismologia del Servei Geològic dels Estats Units (USGS). "És molt comú eliminar els líquids residuals, no només procedents de fracking, sinó de moltes altres fonts, mitjançant aquest tipus de pous a Estats Units, on hi ha més de 30.000. Només uns quants s'han associat amb terratrèmols ", explica.
La tècnica del fracking indueix "milers de microterremotos" com a part del procés industrial de fracturar la roca per extreure el gas, explica Ellsworth, que assenyala que el major d'ells aconseguir una magnitud de 3,6 en una zona remota de Canadà. "Aquest tipus de sismes gairebé no suposen risc, no constitueixen un problema de seguretat". Cal distingir, per tant, entre la fractura hidràulica i la injecció d'aigües residuals. És aquesta segona la que al març va provocar, segons un estudi publicat a la revista científica Geology, un sisme de magnitud 5,7 a Oklahoma, que va deixar dos ferits, 14 cases destruïdes i carreteres danyades. (...)
"Aquest estudi és un esperó per aprofundir més en aquests riscos, que cal tenir molt presents", afirma Luis Suárez, president del Col·legi Oficial de Geòlegs. "L'activitat humana genera uns riscos que incrementen el risc natural, però m'agradaria contextualitzar que a Espanya l'activitat sísmica és moderada", afegeix. " (...)
Dos terratrèmols ocorreguts en una explotació de fracking prop de Blackpool (Anglaterra) el 2011 van motivar que el Regne Unit imposés una moratòria de dos anys. Els experts van aconsellar extremar els controls.
Elena G. Sevillano, El “fracking” atrae réplicas de terremotos lejanos, El País 13-07-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada