13.9.13

Fracking a Anglaterra: guerra, fractura geogràfica, social i de classes*



La guerra del ‘fracking’ es presenta llarga i complicada, però els ecologistes han guanyat la primera batalla: han aconseguit que l’empresa energètica Cuadrilla Resources abandoni provisionalment la recerca de petroli i gas mitjançant el polèmic mètode de la fractura hidràulica al comtat de West Sussex, a només mitja hora de Londres.
“Som conscients que el problema no ha desaparegut, i el lobby energètic tornarà a la càrrega amb l’ajut del Govern conservador, però per descomptat que es tracte d’una petita victòria” (...).
Després d’instal·lar campaments de protesta, dels enfrontaments que hi ha hagut entre activistes ecologistes i policia, les detencions, l’atenció mediàtica consegüent i una despesa de seguretat de dos milions euros, la companyia ha anunciat que suspendrà les perforacions a finals d’aquest mes, en comptes de demanar, com tenia previst, una extensió per sis mesos dels permisos. L’explicació oficial que dóna és que, després d’ampliar el procés de consulta a més residents locals, presentarà una altra sol·licitud. La versió dels detractors és que reconsiderarà els pros i els contres (econòmics i d’imatge) de l’exploració a Balcombe.
Cuadrilla té el permís del terratinent propietari del terreny on perfora mitjançant fractura hidràulica,i partint d’això va obtenir un permís vàlid per tres anys per foradar-lo fins a 900 metres en vertical i 250 en horitzontal. Però les normatives municipals són ambigües sobre si hauria d’haver tingut, també, l’autorització de la resta de propietaris de la zona (...).
(...) L’actual Govern i el lobby energètic defensen la pràctica com una manera d’aconseguir petroli i gas a baix cost, i disminuir, amb això, la dependència de Rússia i Orient Mitjà. Els defensors del medi ambient qüestionen la seguretat d’aquest procediment (pràcticament no hi estudis sobre això) i expressen la temença que contamini les aigües i la terra. A Lancashire, on Cuadrilla va dur a terme les primeres perforacions a Anglaterra, es van registrar dues petites tremolors de 1,5 i 2,3 a l’escala de Richter que van atemorir els veïns.
“El ‘fracking’ no és l’activitat diabòlica que al·leguen els seus enemics, sinó una manera neta i segura d’aconseguir energia al nostre propi país, creant llocs de treball i reduint la factura de les importacions”, afirma el ministre britànic del sector (...).
A part de la possible contaminació de l’aigua potable i la terra a les zones on es fan les prospeccions, els veïns de Balcombe (un poble de 1.800 habitants) (...) es queixen del soroll dels camions i de les màquines perforadores, i de l’acumulació de residus industrials.
Rafael Ramos, Sussex derrota el ‘fracking’, La Vanguardia 8-09-2013.

Una de les conseqüències del ‘fracking’, (...) és la fractura no només hidràulica sinó també social, entre els veïns interessats en el benefici econòmic (l’empresa paga als amos de les terres) i els que no cobren o donen prioritat l medi ambient. També é dividida Anglaterra en línies geogràfiques i de classe. La noblesa és partidària del ‘fracking’, però sempre quee no sigui a les seves finques rurals del sud sinó als camps de Yorkshire, Cúmbria o Lancashire. Lord Howell, sogre del ministre de Finances George Osborne, ha proposat de limitar la pràctica als “erms septentrionals”, i que sigui el nord que assumeixi, en tot cas, les conseqüències de l’emissió de metà que alliberen les roques, dels tremolors de terra i de la contaminació aqüífera. El Govern hi té tant d’interès que ha reduït a la meitat els impostos de les companyies energètiques que fan prospeccions mitjançant el ‘fracking’, a canvi de la inversió d’un 1% del valor de l’explotació a les comunitats afectades. Tot i així, la conscienciació dels problemes és cada vagada més alta, i els activistes ecològics estan sembrant l’ombra del dubte. Es calcula que es podrien arribar a perforar fins a 20.000 pous arreu del país, amb l’autorització governamental.
Fractura hidràulica, geogràfica, social i de classes, La Vanguardia 8-09-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada