13.9.13

Fuites d’aigua radioactiva a Fukushima**



La radiació prop d’un tanc que conté aigua altament radioactiva a la planta nuclear de Fukushima s’ha disparat en divuit ocasions, van comunicar ahir els tècnics. La radiació de 1.800 milisieverts per hora –suficient per matar una persona que hi estigui exposada quatre hores- va ser detectada a  prop del fons d’un dels tancs, va informar Tepco, l’empresa propietària de la central. El 22 d’agost es va mesurar una radiació de 100 milisieverts per hora al mateix tanc.
AP, Nivells altíssims de radioactivitat a Fukushima, La Vanguardia 2-09-2013.

La mesura de 100 mil·isieverts va ser deguda a que l’escala de l’aparell arribava només als 100 mil·isieverts.

El Govern japonès va anunciar ahir la construcció d’un mur de gel al voltant de la central nuclear de Fukushima Daiichi per tal d’aturar les fugues d’aigua radioactiva a l’oceà. (...) La decisió governamental suggereix la gravetat de la situació i la incapacitat de la companyia operadora Tepco per resoldre els problemes.
Les autoritats japoneses van anunciar ahir la voluntat d’invertir recursos per valor de (...) (d’uns 360 milions d’euros) per acabar amb unes fugues d’aigua radioactiva al mar que van començar al maig, persisteixen i cada cop són més greus. (...)
Aquesta declaració de la implicació de l’Executiu en la crisi de Fukushima suggereix la gravetat de la situació per la qual travessa la central nuclear. I és que després de dos anys i mig de treballs, la gestió de Tepco segueix en dubte (...). Prova d’això són la persistència de nombroses filtracions a l’oceà d’aigua amb grans proporcions de substàncies radioactives com cesi, estronci i triti. (...)
El Govern destinarà uns 245 milions d’euros en crear un sistema per congelar el terra al voltant dels edificis dels quatre reactors de la central.
Aquesta feina, que durarà uns dos anys, permetrà construir un mur de gel d’1,4 quilòmetres de llarg, a 30 metres de profunditat, que hauria d’impedir que l’aigua subterrània entri en contacte amb els abocaments contaminants que s’utilitzen per refredar les barres de combustible, que augmenten en unes 400 tones diàries. (...)
El pla de Shinzo Abe contempla, així mateix, dedicar uns altres 115 milions d’euros a impulsar mesures suplementàries per descontaminar l’aigua emmagatzemada en els milers de dipòsits, de dubtosa fiabilitat, construïts per la companyia operadora de la central de Fukushima.
El projecte governamental preveu augmentar la instal·lació d’un sistema de processament de neteja d’aigua radioactiva perquè després sigui evaporada o llançada a l’oceà Pacífic sense que representi cap perill.
Isidre Ambrós, El Japó erigiràa un mur de gel a Fukushima contra l’aigua radioactiva, La Vanguardia 4-09-2013.

[S’ha fer servir abans?]
S’ha utilitzat altres vegades per contenir elements contaminants, però no pas elements radioactius. Parlem, doncs, d’una acció inèdita que evidencia que es trobem davant d’una situació desesperada. Treballen a cegues perquè no saben la situació dins del reactor.
Mariona Ferrer, entrevista a Marcel Coderch, “És una acció inèdita anunciada a la desesperada”, Ara 4-08-2013.


Tepco va anunciar ahir que ha detectat un altre nivell màxim de radiació entorn d’uns tancs que contenen aigua contaminada. Experts en energia nuclear i el món empresarial nipó exigeixen al Govern més eficàcia i que demani ajuda als organismes internacionals per resoldre la crisi de les fugues d’aigua tòxica.
(...) Tepco va confirma ahir la urgència de buscar solucions a la crisi de les fugues d’aigua altament radioactiva (...). Els tècnics van detectar un altre nivell màxim de radiació de 2.200 mil·lisieverts entorn d’uns tancs que emmagatzemen aigua tòxica. (...)
Aquest nou pic màxim de radiació supera el que es va registrar el cap de setmana passat, que va ser de 1.800 mil·lisieverts, als mateixos dipòsits. Aquests augments en els mesuraments han generat una creixen inquietud internacional. (...)
Els tècnics de Tepco (...) van apuntar la possibilitat que l’origen d’aquestes altes radiacions es trobi en l resina que s’utilitza a les juntes d’aquests tancs. Afirmen que aquest producte, en degradar-se perquè entra en contacta amb l’aigua contaminada, podria ser el causant de l’emissió de l’alta radioactivitat.
Segons que sembla, aquesta teoria està avalada pel fet que els dipòsits en què e s detecten fugues d’aigua tòxica es van construir de manera ràpida i econòmica en els primers temps de la crisi, amb l’objectiu d’emmagatzemar urgentment l’aigua utilitzada per refrigerar els reactors. En tots, uns 350, es va fer servis resina i fixacions metàl·liques  per unir les juntes, en lloc de soldadures. Una tècnica que explicaria les filtracions actuals.
Però la falta de respostes a aquests problemes i la sensació d’incapacitat en la manera com es pot desmantellar la central de Fukushima ha generat un creixen cor de veus crítiques respecte a l’actitud del Govern. Experts com (...) l’ex-director de la planta de Fukushima (...) ha assenyalat que “és indispensable cooperar amb els organismes i experts estrangers”. A parer seu, les actuals fugues d’aigua radioactiva “constitueixen la crisi més greu des que va tenir lloc l’accident”, l’11 de març del 2011 (...).
Isidre Ambrós, El Japó s’inquieta en detectar un altre rècord radioactiu a Fukushima, La Vanguardia 5-09-2013.

Els responsables de la central nuclear de Fukushima van anunciar ahir que han detectat per primera vagada una de les bretxes per les quals entra aigua subterrània als soterranis dels reactors per sortir-ne després contaminada. (...) Tepco estima que unes 70.000 tones d’aigua radioactiva romanen acumulades al soterrani dels reactors i que unes 300 tones es filtren després a l’oceà Pacífic cada dia.
Efe, Detectada una de les bretxes d’aigua de Fukushima, La Vanguardia 6-09-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada