30.12.13

El preu del gas en el mapa geopolític d’influències



(…) Rússia oferirà a Ucraïna gas natural barat si opta per unir-se al bloc econòmic liderat per Moscou. Rússia vol que Ucraïna s’integri a al seva Unió Duanera, però Ucraïna no vol. La integració a Rússia, que ven a Ucraïna el 60% del gas que consum, és al millor opció del Govern de Kiev per resoldre les dificultats econòmiques, ha assegurat. (…).
Aconseguir un bon acord del gas ha estat una prioritat en els tres anys del Govern Ianukóvitx, que ha criticat sempre el que va firmar Putin amb la llavors primera ministra ucraïnesa, Iúlia Timoixenko, el 2009.
Quan es va firmar, Ucraïna pagava menys que els clients russos de la UE, però quan van començar a entrar en vigor els polítiques del gas de la UE, el preu europeu va baixar i l’ucraïnès es va mantenir alt.
El 2010 Ianukóvitx va aconseguir una rebaixa del 30% a canvi de prolongar el lloguer de la base naval del mar Negre, fins a l’any 2042. Però no va ser suficient. Com gairebé tots els anys, el setembre pasta Ucraïna va tornar a  tenir problemes amb els pagaments i el deute es va acumular. Moscou va amenaçar de fer-lo pagar per endavant.
Gonzalo Aragonés, L’’abraçada” russa a Ucraïna, La Vanguardia 3-12-2013.



(…) Per “regularitzar les relacions” amb Rússia, el Govern ucraïnès va enviar ahir a Moscou una delegació encapsulada pel viceprimer minsitre Iuri Boiko. La seva missió és negociar una rebaixa del preu del gas natural rus, del qual Ucraïna en depén en un 60%.
Segons l’agència Ria Nóvosti, la ucraïnesa Naftogaz ha arribat a un acord amb el gegant rus Gazprom perr pagar el gas rebut aquesta tardor a la primavera.
Gonzalo Aragonés, Guerra d’ultimàtums a Ucraïna mentre Rússia regateja amb el gas, La Vanguardia 5-12-2013.



El Govern rus va anunciar a Kiev que ha transferit els primers dos milions d’euros (...) juntament amb una important rebaixa en el preu del gas. Tot això, a canvi que Ucraïna romangui dins l’òrbita russa.
Reuters, Kiev rep el primer pagament del rescat rus de la seva economia, La Vanguardia 25/26-12-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada