30.12.13

L’encariment del kWh just abans de la subhasta



El preu de l’electricitat al mercat majorista –‘pool’, en l’argot- apunta a una forta pujada del rebut de la llum per a les llars i empreses a partir del gener. (...) I les dades, a dues setmanes que se celebri la subhasta clau –el 19 de desembre- per conèixer el component del cost de l’energia, van cap a l’alça.
“La nuclear i la hidràulica estan semiparades, la qual cosa provoca que entrin en el ‘pool’ altres energies més cares”, comenten fonts del sector. A això cal afegir-hi “l’actual onada de fred, que dispara el consum de les llars, i la tradició: els preus sempre pugen a final d’any”, diuen des d’una de les grans elèctriques.
(...) el Govern es va comprometre a aportar 3.600 milions, que ara ja no abonarà perquè prefereix que hi hagi dèficit de tarifa abans que desquadrar el dèficit públic.
Lalo Agustina, El preu de l’electricitat apunta a una forta pujada de la llum al gener, La Vanguardia 4-12-2013.



L’alt preu del quilowatt passa factura. L’Associació d’Empreses amb Gran consum d’Energia (AEGE) va advertir ahir que 21 fàbriques han parat totalment o parcialment la seva producció els últims dies pel repunt del preu de l’electricitat. (...) aquestes plantes pertanyen a empreses dels sectors siderúrgic, cimenter i metal·lúrgiques (...).
En les últimes setmanes, els preus mitjans del marcat majorista d’electricitat han superat els 90 euros el megawatt hora, molt per sobre de la mitjana de novembre (51,81 euros) o de l’octubre (51,49). Aquest repunt es deu, sobretot a l’onada de fred, les aturades tècniques en algunes nuclears, i la menor generació eòlica, que repercuteixen en una entrada més gran de centrals de cicle combinat, els quals encareixen el preu de la llum.
Lalo Agustina, L’alt preu de l’energia provoca aturades temporals en 21 fàbriques, La Vanguardia 12-12-2013.

Es diu que l’energia nuclear és fiable, és a dir que produeix sempre (al menys quan és necessària). Però justament ara, una època de fred i de gran activitat nadalenca i a pocs dies abans de la subhasta trimestral que fixarà el preu de la tarifa elèctrica hi ha 4 reactors aturats dels 8 que hi ha en el sistema peninsular. Per recàrrega hi ha Vandellòs II  i Almaraz II. Trillo s’ha aturat per reparar un coixinet i Garoña per decisió de la propietat.


El president de l’Associació de Productors d’Energia Renovables (APPA) (...) va lamentar que el Govern “utilitzi el rebut de l’electricitat com a recurs per reduir el dèficit públic”. “Que en els costos regulats s’inclogui el dèficit de l’Estat implica que el contribuent elèctric no només haurà de pagar via tarifa els 3.600 milions, sinó que, a diferència de si els pagués a través dels pressupostos de l’Estat, també haurà de pagar el 21% d’IVA i el 5% d’impostos corresponent a aquest import”.
Lalo Agustina, L’alt preu de l’energia provoca aturades temporals en 21 fàbriques, La Vanguardia 12-12-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada