30.12.13

Negociacions nuclears sobre Iran



Els detalls de la proposta iraniana no van transcendir, però diverses fonts consultades van avançar que la República islàmica reclama que es reconegui el seu dret a enriquir urani per a ús civil i científic. A  canvi, està disposada a no produir més urani enriquit al 20%, és a dir, útil per a una bomba atòmica.
L’estoc que ja té d’urani al 20% no el traurà del país, com exigeixen Israel i els EUA, però acceptaria un emmagatzematge sota supervisió internacional. (...)
L’Iran també estaria disposat a tancar la planta subterrània de Fordo, a prop de Qom, la que més urani enriquit produeix. L’enriquiment, a partir d’ara, es realitzaria només en dues plantes i sense superar la franja del 3%-5%, que és suficient per fer funcionar una central atòmica. El règim, finalment, acceptaria una inspecció més rigorosa del seu programa nuclear per part de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), depenent de l’ONU (...) i suposa un canvi radical amb la postura mantinguda fins ara per Teheran.
El president Hassan Rohani va guanyar les eleccions del juny passat amb la promesa de solucionar la crisi nuclear i recuperar l’economia.
Xavier Ma de Xaxàs, L’Iran presenta un pla per tancar la crisi nuclear que li ofega l’economia, La vanguardia 16-10-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada