30.12.13

Sotrac a la borsa per la variabilitat de les decisions del govern



Les empreses energètiques van caure ahir amb força en borsa el primer dia de cotització després que es conegués que l’Estat no aportarà els 3.600 milions d’euros que s’havia compromès a posar damunt al taula per ajudar a eliminar el dèficit de tarifa (...). Ara, amb Espanya començant a sortir de la recessió, la prioritat és complir amb Brussel·les i situar el dèficit públic en el 6,5% del PIB.
Enfront d’això, Acciona i Red Eléctrica (REE) es van desplomar ahir un 3,58% i 3,48%, respectivament, mentre les tres grans elèctriques del país –Iberdrola (1,92%), Endesa (1,81%) i Gas Natural Fenosa (1%)- experimentaven també càstigs de consideració. (...)
A l’Executiu no sembla que li amoïni. José Manuel Soria, ministre d’Indústria, Energia i Turisme, va dir ahir a les Canàries que la repercussió negativa que podria tenir en tots els sectors un desfasament important en el dèficit públic “és un cost molt superior al que es pot derivar de tancar l’any amb un dèficit de tarifa de 3.600 milions”. El que no va aclarir Soria és com es finançarà el dèficit, ja que el fons d’amortització del dèficit elèctric (FADE) –que ha finançat els 26.000 milions ja emesos- ja està clausurat, ni que acabarà pagant al final de tot el nou desgavell.
Les empreses es temen el pitjor. “Ara per ara, no sabem d’on sortiran els diners, però està clar que o els posen les empreses o acaba repercutint en els consumidors a través d’increments en la tarifa” (...) Soria va posar molt d’èmfasi a explicar que el cost de posar fi al dèficit de tarifa es repartiria entre les empreses (més impostos, retallada de primes a les renovables i dels costos extrapeninsulars), els consumidors (increment del rebut de la llum del 3,2% aa l’agost) i l’Estat. Però ara, l’administració ja no ajudarà. I això que no fa ni dues setmanes que el ministre Soria va tornar a garantir que aquest any no hi hauria dèficit de tarifa.
(...) el Govern central encara té pendent concretar el mecanisme per calcular la rendibilitat de les instal·lacions de renovables.
Lalo Agustina, Les elèctriques acusen en borsa el nou desgavell de Soria, La Vanguardia 3-12-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada