30.12.13

Un relat humà de Fukushima



(...) Quan es va comprovar com estava la central nuclear, una imatge que encara feia més por que el tsunami, a la nostra ciutat [Minamisoma, entre 20 i 30 km de la central] es va estendre el pànic. (...) Des del principi vaig creure que no podíem fugir enlloc. (...) Les autoritats asseguraven que els nivells de radioactivitat ambiental no  eren tan alts a la nostra zona. I teníem llum i també aigua corrent.
(...) El que vol molta gent és que Tepco, encarregada de les centrals, indemnitzi els veïns i que l’estat també concedeixi ajudes, com si tot depengués només d’això, del que es pot rebre. Per recuperar el nivell de vida, les comoditats que teníem, molts ciutadans volen que les centrals nuclears tornin a funcionar. Després de tot el que hem passat! És molt trist.
(...) les conseqüències de les radiacions de nivell baix pertanyen al món de les hipòtesis. Hi ha molts perills al món, des de guerres fins a desastres provocats per la negligència humana. No crec que hi hagi en aquest món cap lloc que ens garanteixi la seguretat absoluta.
(...) L’11 de març del 2011 hauria d’haver sigut un senyal d’alarma per al Japó. El país, la societat japonesa havien d’haver revisat la manera com es decideixen les coses en la política, la relació entre el poder central i les regions, i l’educació des dels seus fonaments. Però el que ha passat és que, altre cop, s’ha donat prioritat a l’economia, tant per part de la política com de l’opinió pública. També ha pres més força una forma de nacionalisme equivocat, que parla de l’honor i la dignitat del país. I aquest camí que el Japó ha emprès em sembla més perillós que el problema nuclear. No només els polítics, el poble també està mirant d’eludir responsabilitats.
[¿S’ha sentit desatès pel govern japonès durant tot aquest temps?] Sí, esclar. L’estat encara no s’ha despertat del seu estupor.
(...) El primer ministre, Shinzo Abe i altres dirigents prioritzen la recuperació econòmica a la finalització dels treballs per combatre els efectes de l’accident.
Joan Serra, entrevista a Takashi Sasaki, “El Japó encara no s’ha despertat de l’estupor per Fukushima”, Ara 18-10-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada