30.12.13

Llarga vida a les centrals nuclears a Espanya**



El Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme prolongarà la vida de les centrals nuclears més enllà dels quaranta anys (període per al qual van ser inicialment dissenyades) sempre que compleixin les condicions que imposi el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). La idea és  allargar la vida activa de les plantes “fins als 50 o als 60 anys”, va afirmar ahir el president de l’Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa) (...). D’aquesta forma, el Govern satisfà una demanda que fa anys formulen les empreses elèctriques propietàries de les centrals nuclears [Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, HC].
(...) Fonts del Ministeri d’Indústria van confirmar ahir que la política del Govern és ferma. L’energia nuclear forma part del mix energètic i “si el CSN considera que una planta és segura no hi ha raó per tancar-la”.
Fins ara, l’única planta que ha superat els quaranta anys d’operació ha estat Garoña (que va assolir els 42), però que va cessar l’activitat el desembre del 2012 encara que tenia l’autorització del CSN per continuar operant. L’empresa propietària, Nucleonor (Endesa i Iberdrola), va argumentar llavors raons econòmiques i d’”incertesa regulatòria” en una decisió interpretada com una pugna amb el Govern.
(...) el possible desmantellament [de Garoña] es produiria tres anys després de la seva parada, és a dir, a finals de l’any que ve. (...) el magatzem de residus radioactius de baixa i mitja activitat d’El Cabril (Còrdova) duplicarà la seva capacitat actual amb 28 cel·les més (les actuals estan ocupades al 70%). No en va, El Cabril assumeix el 80% dels residus del desmantellament de les centrals, per als quals disposa de 50.000 metres cúbics,dels que 30.000 ja estan ocupats.
Sara Sans, Les centrals espanyoles podran funcionar fins a 60 anys, La Vanguardia 28-01-2014.


El president d’Enresa va anunciar ahir que els residus nuclears es podran emmagatzemar a l’ATC a començament del 2018. “L’ATC és imprescindible si es vol que les centrals nuclears continuïn funcionant”. (...) el CSN està avaluant el projecte definitiu d’Enresa.
L’ATC, en marxa en quatre anys, La Vanguardia 28-01-2014.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada